Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REIKI

(...)Az alapító mester, Usui Mikao reiki-mikao-usui1.jpg(nyugodtan írhatjuk a magyar szórend szerint a nevét, hiszen a japánoknál is az első a családnév, aztán jön a keresztnév) élettörténetével kezdődnek a félreértések. Sokféle legendát olvashatunk a nyugaton megjelent könyvekben arról, hogy keresztény volt, teológus, valamely egyetem rektora, dékánja, aki Jézus gyógyításait kutatta, hogy Chicagoban díszdoktori címet kapott, hogy orvosdoktor lett volna -.ezekből semmi sem igaz. Mindezt Amerikában találták ki a reiki könnyebb elfogadtatása érdekében a II. világháború után, amikor minden japán ember és minden japánból érkező dolog eleve ellenségesnek és gyanúsnak számított. Mindez a reiki lényegén természetesen semmit sem változtat. 
Ennek ellenére mindmáig vannak, akik a reiki keresztény eredetéhez ragaszkodnak (holott ezzel a reiki vallásoktól független, egyetemes lényegét csorbítanák)
Vannak, akik a reikit (pontosabban saját, reikinek nevezett irányzatukat) Földön kívüli forrásból, a jelenlegi bolygónk előtti -őshazából-, mások Atlantiszról stb. eredeztetik.

Ezekkel, mint bizonyíthatatlan (és sokszor csak reklámértékű állításokkal egyesületünk nem kíván érdemben foglalkozni - bennünket a reiki testi-lelki-szellemi segítő-gyógyító lehetőségei érdekelnek.
Sokáig tartotta magát az a legenda is, hogy Japánban a második világháború után megszűnt a reiki.
Ebből annyi igaz, hogy a Reiki Ryoho Gakkai szervezet épülete Tokióban valóban bombatalálatot kapott. Nem tudjuk, hányan vesztették életüket, de tény, hogy a Gakkai szervezet a mai napig működik, bár igen zártkörűen, és nyugatiakkal nemigen tartanak kapcsolatot.
Ez a legenda Takata senseitől ered, akinek bár volt kapcsolata Hayashi utódszervezetével, valóban nem tudhatta, hogy voltak-e (Hayashin kívül) túlélő tanítók a háború után, akik egy darabig egyedül folytatták a tevékenységüket, mielőtt a szervezetet újjáélesztették volna. 

Tévedés, hogy a japán mesterek nem akarták, hogy a reiki Japán határain túlra terjedjen. Usui ugyanis a reikit mindenki számára elérhető közkinccsé akarta tenni. Ugyanígy nem felel meg a valóságnak, hogy nőket nem akartak maguk közé fogadni (és Hawayo Takata volt az első nő, aki reiki beavatást kapott). Erről korabeli fényképek tanúskodnak, ahol elég sok nő látható a reiki gyakorlók között.
Legendák kapcsolódnak Hayashi Chujiro, a nyugaton legelterjedtebb reiki átadási vonal elindítója alakjához is. Mint fentebb írtuk, nem ő volt az egyetlen, akit Usui mesterré avatott (bár valószínűleg a legkedvesebb tanítványai között volt). Így más, teljesen hiteles reiki iskolák is léteznek a világon, ha nem is azok, akik ma a leghangosabban reklámozzák magukat.
Hayashi mester halálát is valami szemérmes, a nyugati mentalitás szülte félremagyarázás övezi. A valóság az, hogy olyan veszélyes helyzetbe került a reiki melletti elkötelezettsége folytán, amiből az akkori háborús helyzetben egy szamuráj származású tiszt (kapitányi rangban szolgált hajóorvos) számára egyetlen megoldás maradt.
Egyrészről gyógyítóként méltatlannak érezte volna, ha bevonul, és a háborúban emberek gyilkolásában vesz részt, ugyanakkor pedig, mivel többször utazott Hawaiira Takata asszonyhoz, a kémkedés gyanújába keveredett - mondani sem kell, teljesen alaptalanul. Márpedig ha egy japán tisztet hazaárulásért halálra ítélnek, az lemoshatatlan szégyen, megbélyegzés az egész családja számára. A hagyományos japán erkölcs szerint egy ilyen helyzetben a rituális öngyilkosság, a szeppuku az egyetlen járható út és ez többnyire ma is így van!

Hawayo Takata asszony volt az, akinek a reiki körül kialakult legendák jó részét köszönhetjük, beleértve a saját történeteit is (Fran Brown: Élő Reiki c. könyve alapján). Ezek egy részét tényleg így tudta (pl. a tokiói reikiközpont megsemmisülését), más részét pedig a reiki jobb elfogadtatása miatt mesélte így. Végtére is a történelem őt igazolta, hiszen a reiki óriási népszerűségre tett szert. 
A legendák sőt inkább a hazugságok kategóriájába kell utalnunk viszont azokat az árukapcsolási kísérleteket, amelyek bizonyos módszereket, tanfolyamokat, mint a reiki magasabb szintjeit reklámoznak.
A reiki - Usui szavai szerint egyedi, mással össze nem téveszthető módszer. A reiki magasabb szintje, a tisztább szellemiséggel, nagyobb odaadással, együttérzéssel végzett reiki, és nem más.
what_does_reiki_look_like_2d.jpgUgyanígy az üzleti célú próbálkozások közé kell sorolnunk azokat a reiki iskolákat, ahol az eredeti fokozatok számát folyamatosan szaporítják, vagy a reiki szimbólumaihoz sorolnak oda nem tartozó idegen szimbólumokat, azzal a jelszóval, hogy ők jobb reikit adnak a hallgatóknak, mint azok, akik a tradíciókat tisztességesen követik. 
Tévedés, ha valaki azt hangoztatja, hogy a reiki nem fér össze valamilyen szellemi ösvénnyel vagy egyéb módszerrel.
A reiki nemcsak hogy összefér, de a pozitív célú segítő módszerek kölcsönösen támogatják, erősítik egymás hatását. Nem fér össze viszont azokkal a módszerekkel, amelyek egyoldalúan csak az egot erősítik, és bármiféle manipulatív eszközzel élnek mások szabadsága, akarata, testi-lelki szellemi jóléte ellen. 

A dogmatikus, szektás vallásosságból eredő ellenérzésekkel, amelyekkel egyesek a reikit vagy gyakorlóit illetik, még foglalkozni sem érdemes, annyira értelmetlenek és a valóságtól távol állók.
A második fokozat módszereinél, a távkezelésnél fordulnak elő olyan félreértések, hogy nem jut el a reiki a rendeltetési helyére, ha nem elég pontosak az adatok vagy nincs fényképünk az illetőről, vagy hogy minden esetben előzetes hozzájárulást kell kérnünk attól, akin segíteni szeretnénk (ami sok esetben eleve lehetetlen). Ugyanígy nem igaz, hogy bárkit a reikivel olyasmire rá lehetne venni, amit ő nem akar, vagy ami bárkinek is ártalmára lenne. A reiki intelligens működése ezt eleve kizárja. 
Olykor félreértik a múltbeli dolgok kezelése nevű módszert is. A már megtörtént dolgok utólagos megváltoztatására sem a reiki, sem más módszer nem képes  legfeljebb sci-fi történetekben. Ez a technika az adott esemény(ek)ből származó lelki problémák oldására szolgál.
Bármilyen, a reikivel kapcsolatos furcsa vélemény, hallomás, pletyka esetében egyesületünk tagjai szívesen segítenek a félreértések tisztázásában!
(reiki.org.hu cikkének felhaználásával )