Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Számmisztikával a túlsúly ellen

2014.06.23

 Ha jó az önismereted 

csökken a súlyfelesleged

A túlsúly nem a boldogtalanság oka, hanem az eredménye

Sokan egyfajta pótcselekvésként, görcsösen szabadulnának a feles kilóktól, miközben nem gondolnak rá, hogy a túlsúly oka nem csak a helytelen táplálkozási szokásokban, vagy a testmozgás hiányában keresendő. Ha szimbólikusan nézzük a dolgot, akkor rájöhetünk, hogy a testünkön felhalmozott zsírréteg valójában kiváló búvóhely önmagunk és a világ szeme elől.

Miért akarna bárki elbújni önmaga elől?

Az már közhelyszámba megy, hogy az elhízás népbetegség. Ha ezt lefordítjuk a példánkra, akkor kimondhatjuk, hogy az önmagunk és a világ elől való bújkálás a valódi népbetegség, aminek az egyik jó látható tünete az a rengeteg túlsúlyos ember.

Ha jobban belegondolunk, akkor észrevehetjük, hogy jó okunk van arra, hogy falakkal vegyük magunkat körbe. A mai világ egyre inkább uniformizált embereket szeretne látni, akik képesek megfelelni annak a rengeteg elvárásnak, amit a társadalom velük szemben támaszt. Egyfajta emberi ideálképnek kellene megfelnünk, amit a mindennapjainkban minket érő információáradatból kellene felépítenünk.

Legyünk ideális állampolgárok, fizessük tiszetességesen az adónkat, ideális munkaerőként végzzük a mindennapi dolgunkat az ideális munkahelyünkön, ideális élettársként,  férjként és feleségként, anyaként és apaként is megálljuk a helyünket, miközben csodásan nézünk ki, egészségesek és fittek vagyunk, a legmodernebb divat szerint öltözködünk és a legmodernebb technikai eszközöket használjuk arra, hogy az életünket kényelmesebbé és boldogabbá tegyük. Ugye milyen szépen hangzik mindez?

fogyokuras-szammisztika-1

A zsírpárnáid megmutatják hol van a probléma  

Egyéniség az az ember, aki bármiféle ideális képnek való megfelelési kényszer nélkül képes vállalni önmagát, azt az egyedülálló és csodálatos lelki karaktert, amivel megszületett és amit a szabad akaratán keresztűl képes érvényesíteni.

Mivel a mai társadalmi elvárás nehezen tűr meg egyéniségeket, ezért az emberi egyéniség, annak érdekében, hogy önmagát megvédje kénytelen elbújni, elrejteni magát a világ elől. Ez az elrejtőzés szimbólikus formában az elhízás képében jelenik meg a testünkönk, mint egy védőpáncél.

Ennek egyik oka az önbizalom hiányban keresendő. Nem vagyunk biztosak abban, hogy akik vagyunk, amit érzünk, amit szabad akaratból cselekedni vágyunk az elfogadható és vállalható e. Az önbizalom hiányában elfogadjuk mások véleményét, mások akaratát a magunké felett, de ennek érdekében el kell rejtenünk a valódi egyéniségünket.

Ahol a legnagyobb a túlsúly, ott van a legnagyobb probléma

Mindannyian, aki a túlsúly problémájával valaha szembenéztünk, tudjuk, hogy a testünk melyik részére jellemző leginkább az elhízás. Van akinek az egész teste védőpáncéllal védett, másoknak csak bizonyos testrészeik. Minden egyes testrész elhízásának megvan a maga szimbólikus jelentősége.

A végtagok elhízása, a cselekvési szabadság hiánya

Azt jelenti, hogy a cselekvési szabadságunkban korlátozzuk leginkább önmagunkat és engedjük át az irányítást másnak. Leginkább a nőkre jellemző a fenékre való hízás, ami annak a szimbóluma, hogy nem teszik meg a szükséges lépéseket önmagunk érdekében, és így szó szerint "elülik" a megfelelő lépéseket, amiket meg kellene tenniük. A karra való hízás annak a szimbóluma, hogy a bennünk lévő cselekvési erő korlátozzuk, mintha szó szerint súlyokat aggatnánk a karunkra.

A has és a mellkas elhízása az érzelmek védelmét jelenti

Azok akik a hasukra és a mellkasukra híznak, nem merik felvállalni az érzéseiket, mert félnek tőle, hogy a bennük megjelenő érzések hatására változtatniuk kellen az életükön. Az ilyen emberek általában félnek a szeretettől és félnek elfogadni másoktól, ugyanakkor nehezebben is adnak másoknál. Az ilyen típusú elhízás többnyire a férfiakra jellemző, akik a legtöbb esetben éppen az érzéseiket nem tudják megfelelően kimutatni.

Az arcra való hízás az egyéniség eltakarása

Önmagában az arcunkra nem nagyon hízunk, sokkal inkább egy komolyabb súlynövekedés eredménye jelenik meg az arcra történő hízáskor. Ilyenkor az arcvonások is megváltoznak, ami jól látható jelen annak, hogy nem akarjuk megmutatni a világnak kik is vagyunk valójában. Az arcra történő hízás mindkét nemnél egyformán megjelenik, ha tartós és nagyobb súlyfelesleget halmoznak fel a testükön. Ez egyben egy komoly figyelmezetés is arra nézve, hogy erős falakkal vettük magunkat körbe, hiszen minden alkalommal szembesülünk vele, amikor a tükörbe nézünk.

A számmisztika segít az önismeretedben és az alakformálásban

Hogyan szabadulhatsz meg a védőbástyáidtól és a felesleges kilóidtól?

Elöször is nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy rendkívül fontos a helyes táplálkozási és testmozgási szokások kialakítása, de itt most egy olyan tényezőről szeretnék beszélni, amiről szinte egyáltalán nem esik szó, akkor, mikor a súlyfeleslegtől való megszabadulás a téma.

fogyokuras-szammisztika-2

Az első lépés az önmagunkba vetett bizalom helyreállítása

Ahhoz, hogy a túlsúlytól valaki tartósan megszabadulhasson életmód változásra van szükség, ami nem csak a testtel kapcsolatos szokások megváltoztatásáról szól, hanem a lelki egyensúly helyreállításáról is.

Az önmagunkba vetett bizalom helyreállításának első lépése, hogy megértjük, elfogadjuk és felvállaljuk önmagunkat annak, akinek születtünk. Ezt a folyamatot közismert nevén önismeretnek is hívjuk. Az önismeret egy komoly lelki munkával járó folyamat, melynek során szembenézel azzal a ténnyel, hogy nem véletlenül vagy az, aki vagy.

Ez a tény önmagában hihetetlen felszabadító erővel bír, hiszen ha tényként szembesülünk azzal, hogy pontosan úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk, akkor többé nem kell elrejtőznünk mások elől ez pedig komoly változásokat indít el az életünkben, aminek eredménye képpen a túlsúlytól is fokozatosan és tartósan megszabadulhatunk.

A számmisztika a születési dátumból képes kiolvasni az életünk hét legfontosabb törvényét, amik útmutatást adnak az önismeret első lépéseihez.

Ebből a hét törvényből emelek ki most egyet, amit segítségül szánok a túlsúllyal küzdők részére, hogy az egészséges étkezés és a megfelelő testmozgás mellé egy olyan eszközt is kapjanak a kezükbe, aminek a segítségével az egyéniségükre szabhatják az életmód változást.

A számmisztikában az egyéniséget a születési nap száma határozza meg. Ez azért fontos az életmód változás bevezetése során, mert minden módszer más egyéniségnek tud segíteni. Most támpontot fogok adni ahhoz, hogy sikerüljön kialakítani egy valóban sikeres szokást, aminek a segítségével elindulhat a várva-várt változás. Az induláshoz semmi másra nincs szükség mint a születés napjának ismeretére.

Aki 1-én, 10-én , 19-én vagy 28-án született. Domináns, vezető egyéniség. Szereti tudni, hogy mindig az van, amit akar, így mindig a kezében tartja a gyeplőt. Szereti irányítani az embereket és az eseményeket. Az életmód változás szempontjából fontos, hogy olyan módszert válasszon, ami önállóan is tud végezni nem kell másokhoz alkalmazkodnia. Fontos tudnia, hogy ő irányítja a történéséket és nem mások mondják meg mit csináljon.

Aki 2-án, 11-én ,20-án vagy 29-én született. Segítőkész és érzékeny egyéniség. Ha mások segítségre szorulnak, kiáll mellettük és mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a problémákra.  Szeret csapatban dolgozni, ezért az életmód változás szempontjából is fontos, hogy olyan módszert találjon, amit másokkal csapatban végezhet. Lehetőleg legyen mellette valaki, aki irányítja a történéseket.

Aki  3-án, 12-én ,21-én vagy 30-án született. Játékos, nyitott egyéniség, vidám és jókedvű.Szeret és tud is együtt nevetni, játszani másokkal. Beszédes, kiváló kapcsolatteremtő egyéniség. Az életmód változtatás szempontjából fontos, hogy olyan módszert válasszon, amiben van kreativitás, és amit ő maga is kreatívan alakíthat, úgy, hogy az egyben az önkifejezés egyik eszköze legyen számára

Aki  4-én, 13-án ,22-én vagy 31-én született. Gyakorlatias, stabil egyéniség. Szilárd és magabiztos, sokszor bizony makacs és hajlíthatatlan, de könnyedén megold minden gyakorlatias problémát az életben. Szeret dolgozni és nagyon kitartó. Az életmód változás szempontjából fontos, hogy olyan módszert válasszon, ami kiszámítható és rendszert visz az életébe. Fontos előre tudnia, mikor, milyen feltételekkel változtat az életén

Aki  5-én, 14-én  vagy 23-án született. Nyitott, tapasztalatokra éhes egyéniség. Állandóan mozgásban és mindig meglepetéseket okoz másoknak. Hajlamos sokat beszélni, prédikálni. Sok mozgásra és szabadságra van szükséged. Az életmód változás szempontjából fontos, hogy olyan módszert válasszon, ami nem köti helyhez és rugalmas időbeosztás szerint végezhető. Lehetőleg legyen változatos, hogy ne kelljen mindig ugyanazt csinálnia.

Aki  6-án, 15-én  vagy 24-én született. Gondoskodó szeretettel teli egyéniség. Szeretettel veszi körbe a legfontosabb embereket, mindent megtesz nekik, csak hogy a kedvükben járjon.  A szívére kell hallgatnia, ha döntenie kell. Az életmód változás szempontjából fontos, hogy olyan módszert válasszon, amiben jelen van a szépség és a harmónia. Ha egy megadott helyen kell végeznie, fontos, hogy milyen környezetben teszi. Sokkal hatékonyabb, ha egy közelálló ember segít végigcsinálnia.

Aki 7-én, 16-án  vagy 25-én született. Empatikus és zárkózott egyéniség. Mindig meghallgatja a hozzá segítségért fordulókat. Olyan problémájukat is megosztják vele az emberek, amit másokkal nem. Szeret egyedül visszavonulni, feltöltődni. Az életmód változás szempontjából fontos, hogy legyen filozófia a módszer mögött, amit választ. Szeret elmélyülni és részletesen tanulmányozva megérteni, hogy mit és miért kell csinálnia.

Aki  8-án, 17-én  vagy 26-án született. Tudatos, szókimondó egyéniség. Nagy benne a felelősség és igazság érzet. Őszinteséget és egyenességet vársz az emberektől. Nagyon céltudatos ember, nem szereti, ha az útjába állnak, vagy akadályozzák. Az életmód változtatás szempontjából fontos, hogy megfelelően kitűzze az elérendő célokat. Olyan módszert kell választania, aminek a véghezvitele kihívást jelent számára, egy olyan leküzdendő akadályt, amit erőből kell átugrania.

Aki  9-én, 18-án  vagy 27-én született. Szolgálatkész, idealista egyéniség. Hajlamos vagy többet vállalni másokért, mint amire valóban szükség volna. Sokszor hálátlannak érzi az embereket, mert nem biztos, hogy megfelelően értékelik azt a sok munkát, amit értük tesz. Szeretne egy nagyobb közösség érdekében önzetlenül cselekedni. Az életmód változtatás szempontjából fontos, hogy olyan módszert válasszon, amit visszavonultan a saját magányában is végezhet. Hajlamos aszkéta módon "kínozni" saját magát, fontos, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt.

Baráti üdvözlettel:

 
Schilling Péter

Schilling Péter 
Az útjukat keresők tanácsadója