Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi van a parajdi sóban?

2014.06.25

 Parajd, egykor Magyarországhoz tartozott, mivel Erdélyben van.

Aki nosztalgiázik, az szeretné megnézni Erdélyt. Jómagam is így tettem már jó néhányszor. Kedvenc helyem Szováta, ahol egy beomlott sóbánya helyén kialakult tóban szoktam fürödni.

A magas sótartalmú víz heliotermikusan melegszik fel és olyan sűrű, hogy minden úszótudás és minden matrac nélkül hanyatt lehet feküdni a vízen, s nem merülünk el. Szováta mellett van Parajd, s oda is többször ellátogattam és lementem a sóbányájukba autóbusszal! Olyan nagy járatok és üregek vannak a kibányászott sók helyén, hogy akár lakótelepet is lehetne építeni a föld alatt.

sokristaly.jpg

A légúti betegeknek külön hatalmas termeik vannak fenntartva terápiás célból. A Szovátán beomlott sóbánya is részét képezte annak a földalatti, parajdi sóbányát is magába foglaló sórétegeknek, amelyeket, már évezredek óta bányásznak.

Sok helyi lakossal beszélgettem és nem voltak nyelvi nehézségeink egymással. Elmondták, hogy a parajdi sóbányákból a jó és tiszta sók (tiszta NaCl) legjavát, már a középkorban kibányászták. Most csak olyan vegyes sórétegek vannak már, amelyeket nem elkülönítve bányásznak és ipari sónak használják fel. Ezt hallva sikerült több sóbányásszal is beszélgetnem, akikkel szintén nem voltak nyelvi nehézségeim és megerősítették, hogy a parajdi só már nem alkalmas étkezési sónak, mert túl sok a szennyezés egyéb, a sóbányában lévő réteges sók miatt, amelyek nem nátriumkloridok!

Többen is próbálják Magyarországon étkezési sóként eladni a parajdi-sót, azzal az indokkal, hogy az egykori magyar területekhez tartozó sóbányának a sóit már csak nosztalgiázásból, vagy hazafiságból is sokan vásárolnak majd.

Be is indult az üzlet! Ezeken, a parajdi sóként forgalmazott só-csomagolásokon sincs feltüntetve sem az adott só NaCl tartalma, sem a Magyar Szabványszáma (MSZ 11007:2013), amely garantálná a legalább 97 %-os NaCl tartalmat! Ipari, vagy fürdősónak jó lehet az ilyen só, de étkezésre nem! Sajnos ezt elfelejtik a forgalmazóik feltüntetni a csomagolásokon!

Az étkezési sóként való felhasználását az olyan sóknak, amelyeken nincs feltüntetve az MSZ só-szabvány, nem javasolom, mert a magas káliumsó és egyéb fémsó tartalma miatt szívműködési zavarokat szívmegállást, érelmeszesedést okoznak!

Verőce, 2013. június 24.

Dr.Weixl-Várhegyi László


Kép: Internet