Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diófalevél (Juglans regia )

2012.06.07

 

A diófa, másként olaszdió májusban virágzik, még mielőtt a levelei kifejlődnek. A diófának a leveleit szedjük főleg gyógyászati célokra, de fel lehet használni például fehér borecet ízesítésére is. A gyógynövények akkor őrzik meg szép színüket, ízüket és aromájukat, ha alacsony hőmérsékleten szárítjuk (a még optimális, alacsony hőmérsékleten). 
Gyógyászati célra nemcsak a növény levelét, de termésének külső húsos burkát (diókopács), a népi gyógyászatban pedig a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyáját is hasznosítják.
A friss leveleket gyűjtjük június közepén, amíg még könnyen átszúrhatjuk. A zöld dió burkát közvetlenül az érés előtt, mielőtt megbarnul, az érett termést pedig szeptemberben szedjük. 

A diólevélből főzött tea igen hatásos  emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá nagyszerű vértisztító. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. A diólevél főzete, fürdővízbe keverve igen hatásos minden görvénykóros és angolkóros megbetegedés, csontszú és csontritkulás, valamint gennyes körömgyulladás ellen.
Tejkiütés, fejkoszmó, és rüh esetén a zöld dió levelének főzetével mossuk le az érintett helyeket, az eredmény hamarosan megmutatkozik. Az ilyen főzettel történő lemosások illetve fürdők pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás esetén is segítenek. Szájpenész-, a fogíny, a torok és a gége megbetegedésekor öblögessünk vele. Erősebb diólevél-főzettel készített fürdő gyógyítja a fagydaganatot.

Erős hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt. Fejtetvesség ellen is kitűnő szer. Június közepén szedett zöld dióból készíthető dióesszencia, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Kiváló szer sűrűvérűség ellen.
A levelében található anyagoknak - többek között naftokinon származékok (juglont), flavonoidok, illóolajok - köszönhetően külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák teáját, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz.
A dió egyúttal vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.
 
A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, kiváló szer a gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen. A diótea fertőtleníti a gyomrot és a beleket, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát, megszünteti a szivárgó vérzéseket, elöli a kórokozó baktériumokat. A diókopács drogja csersavat (az éretlen még többet) és C-vitamint is tartalmaz. A főzetével mosott barna haj csillogóvá válik, sötétebb árnyalatot kap. Az olívaolajban kifőzött kopács kiváló hajkenő, dióolajként árusítják.

A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni, míg levelét július- augusztus tájékán. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani.

Maga a termés telítetlen zsírsavakban gazdag. Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk. A dióbél emellett esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.

Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.
 
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk.
Adalék fürdővízhez és lemosáshoz: teljes fürdőhöz 100 gramm, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet veszünk.
Dióeszencia: körülbelül húsz db., négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük, és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.
Különleges borecet (vagy balzsamecet) szárított diólevélből és szárított zsályából  (a recept egy nagyon régi, bencés főapátságból származik, nevezetesen a Pannonhalmi Főapátságból. A borecetet a Pannonhalmi Főapátság nemrég forgalomba hozta, az eredeti receptbeli arányokat sajnos nem tudjuk, ezért mi csak tipp alapján készítettünk el egy dióleves-zsályás receptet)
 • Helyezzünk el egy jól záródó üvegbe 3-4 szárított diólevelet és vagy 5-6 zsályalevelet kb. fél liternyi fehérborból készült balzsamecetbe vagy borecetbe.
 • Hagyjuk az ecetet érlelődni a fűszernövényekkel együtt kb. 3 hétig. Utána szűrjük át egy díszes, formás szép üvegbe, amelyben tárolni fogjuk, és amelyben asztalra is tehetjük.

Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti.,
A diólevél
A diólevél a gyógyító anyagok raktára. 
 • Mintegy 10 %-ban tartalmaz tannint (csersavat), nagyrészt ellagénsavval kapcsolódva, amit összefoglalóan ellagitanninnak neveznek, aminek rákellenes hatását jelenleg is kutatják. Keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza. 
 • Több mint 3 %-ban tartalmaz flavonoidokat (régebbi néven P-vitamint), közülük főleg kvercetint és kempferolt ( a dióbélben főleg miricetin fordul elő a flavonoidok közül), 0,8-1,0 %-ban tartalmaz C-vitamint.
 • Vannak a diólevélben monoglükozidok, juglon, (=5-hidroxi-1,4-naftolkinon), hidrojuglon. A juglonról bebizonyított tény, hogy vírusölő (HSV-1 vírus, a herpesz vírusa), baktériumölő és gombaölő (az emberi szervezetben állandóan jelen levő, az immunrendszer gyengesége esetén elhatalmasodó Candida albicans gombát és az egyik leggyakoribb nyári bőrbetegséget okozó Trichophyton rubrum gombát is). Egereken végzett kísérletek szerint a diólevél juglonjának tumorgátló hatása is van.
 • Kis mennyiségben, 0,001-0,03 %-ban illóolajok is vannak a diólevélben, amelyek között szintén találták gombaölő tulajdonságút. (Érdekességként még bizonyos rovarok csalogató feromon anyagai is vannak a diólevél illóolajai között.) Az illóolaj vizes desztillálással nyerhető ki, sűrűsödése 15 C-fokon következik be.
 
Általában javallott felhasználása:
 • Érzéstelenítésre
 • Hámszövet összehúzására
 • Tuberkulózis ellen
 • Vércukorszint csökkentésére
 • Fertőtlenítésre, baktériumölésre
 • Gombaölésre
 • Tonizálásra
 • Sebek gyógyulásának meggyorsítására
 • Szájfekély ellen
 • Torokgyulladásra
 • Kötőhártya-gyulladásra
 • Többféle bőrbetegségre
 • Fagyásra
 • A hüvely bántalmaira
 
 A diólevél szárítása
A diólevél gyógyhatását frissen és szárítva egyaránt kifejti. Tavasztól őszig rendszerint kéznél van a friss diólevél, de az év többi szakában már csak szárított levelet használhatunk, amit vagy magunk készítünk júniusi-júliusi egészséges, fényesen üdezöld diólevélből, vagy gyógynövény-boltból szerezzük be. Ha boltban vesszük a diólevelet, a színét nézzük! A helyesen szárított diólevél kellemesen zöld színű. A megsárgult, megbarnult diólevél gyógyászati célra alkalmatlan.

20 db szép zöld diólevél 240-250 g súlyú. Ha zölden használjuk, a levélérről a levélkéket levágjuk, és a felhasználás céljától függően ha szükséges, a levélkéket felaprítjuk. Ha szárítjuk, a zöld diólevél levélkéit, vagy 1x1 cm-es kockáit szárítjuk. Száradáskor a levélkék felpöndörödnek, szép zöld színük megmarad, esetleg barnás beütést kapnak.

A szárítás történhet tiszta helyre egy rétegben kiterítve a napon, szélvédett helyen, vagy szellős teraszon, fészerben, stb. Egy m2-re kb. 20 db egész levelet számolhatunk, amiből száradás után kb. 60 g szárított levél lesz. A szárítást végezhetjük különböző szárító, aszaló berendezésekben is. A szárítás alatt lehetőleg ne fogdossuk a levelet, de ha egyszer megforgatjuk, az jó hatású!

A száraz diólevél könnyű, szinte súlytalan, törékeny. Ha levélnyéllel együtt szárítottuk, a levélnyél barna lesz, de a levelek megőrzik szép zöld színüket. A szárított leveleknek kellemesen fanyar ízük van. Hosszú állás után a szárított diólevél megbarnul, és elveszíti jellemző aromás illatát.

Szárítás után ha szükségesnek látjuk, a levél teafű-formára összetörhető. A szárított levelet a levegő nedvességétől elzártan - bádogdobozban, fadobozban, üvegben - száraz helyen tartsuk, nehogy újból felvegye a levegő nedvességét!

Angol gyógynövény-szakemberek nagy hívei a diólevél házilagos szedésének és szárításának. Úgy mondják, csak szép időben szedjünk diólevelet, miután a reggeli harmatot felszárította a nap. Akkor szedjünk, ha keleti szél fúj, mert az kedvezőbb az esőt hozó nyugati szélnél, és mivel szárazabb, elősegíti a szárítást. Hát, istenem, szép is az, ha az ember angliai otthonában szép napos nyári reggeleken szemléli az időjárást, a harmat felszállását, a szellő lengedezését! Így kell azt csinálni!

A gomba- és baktérium-foltos leveleket ne használjuk fel! - mondják az angol szakértők.

Angliában azt ajánlják, meleg, napos időben szárítsuk meg a leveleket a szabadban, de ne a napon, hanem félárnyékban, vagy árnyékban, mert akkor jobban megtartják szép színüket, és nem válnak "taplóssá", mint mondják. Helyezhetjük dróthálóra, kerti műanyag-hálóra, a talajtól mintegy 1 m-re, hogy a levegő szabadon járjon alatta is. De biztosabb, ha szobában, vagy meleg padláson szárítjuk a diólevelet. A szobaablakot nappal tartsuk nyitva, hogy a levegő cserélődjön. A diólevelet valamilyen szövetre fektetve szárítsuk. Ha nincs napos idő, - ez ott gyakran megesik - szellős, száraz fészerben, polcos állványon száríthatunk, kályhafűtés mellett. Vagy kerti üvegházban, ha szellőztetünk.

A száradó diólevelet harmattól, nyirkosságtól, záportól óvjuk.

Diólevél tea
Diólevél tea többféleképpen készíthető.
A különböző receptekben általában a száraz diólevél súly szerinti mennyiségét adják meg. Ha friss, zöld levelet használunk, nyugodtan vegyük a négyszeresét.

Bár a diólevél-főzet alkalmazásának módja sokféle lehet, - tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás, szájvíz, gargalizálószer, beöntő vagy hüvelyöblítő, kenőcs, stb. - mindnek az alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Az egyes receptek eltérhetnek.

Egy egyszerű diólevél tea recept:

Apróra vágott száraz diólevélből 1 púpozott teáskanállal egy bögre (2,5 dl) forró vízhez öntünk, állni hagyjuk, leszűrjük, esetleg újra melegítjük. A recepthez saját tapasztalat alapján hozzátehetem, hogy a zöld diólevelet nem kell összevágni, 0,5 l vízhez 4 közepes levél adható, levélkékre bontva. Rövid ideig kell forralni, és amikor már enyhe vagy ízlés szerinti színe van, leszűrve iható. Kellemes dióillatú.

Egy francia recept szerint se kell a diólevél súlyának megmérésével bajlódni. Egy liter forrásban lévő vízhez egy maréknyi friss vagy száraz levelet adjunk, és főzzük 15 percig. A legkülönbözőbb betegségek esetén egyaránt naponta legalább három csészényit igyunk.

Varró Aladár Béla gyógyszerész szerint 10-20 g diólevelet fél liter vízben főzzünk meg, és a szüredéket reggel, kávé helyett cukorral fogyasszuk. Vértisztító, emésztést előmozdító, féreghajtó hatása van. Gyomor- és bélelnyálkásodásnál és általában olyan betegségeknél, melynek oka a vér tisztátalanságában keresendő, kitűnő eredményeket érünk el - írja Varró úr.

Amerikai természetgyógyász enciklopédia szerint 2-3 g szárított diólevelet kell számítani 1 dl vízhez, és 15 percig kell főzni.Egy francia ajánlás szerint naponta 1-10 g diólevélből készült tea fogyasztása indokolt.

Végül nem tea ugyan, de ajánlanak gyógyhatású, tonizáló dióbort is. Úgy készül, hogy 50 g friss diólevelet 8 napig áztatnak 1 l borban. Akinek kifejezetten tonizálásra van szüksége, minden étkezés előtt vegyen magához egy likőröspohárnyit.
Ugyanezt egy olasz természetgyógyász-ajánlás úgy fogalmazza meg, hogy 3 gramm száraz diólevelet 1 dl fehér borban 10 napig kell áztatni, és étkezés után egy kávéskanálnyi szükséges.

 
Diólevél tea  emésztőrendszeri betegségekre
A diólevél tea gyomor- és bélbetegségek kezelésére, hasmenés és székrekedés ellen egyaránt jó. Általában rendbeteszi a rendellenes gyomor- és bélműködést. Ha az embernek nincs rendben a gyomra, elmegy az étvágya. Viszont ha diólevél-kúrát alkalmaz, az eredmény gyorsan jelentkezik, megjön az étvágy is. Ezen alapul az a népi megfigyelés, hogy a diólevél-teának étvágyjavító hatása van. Tehát ha valakinek nincs étvágya, igyon nyugodtan diólevél-teát, és az esetleg nem is tudatosult emésztőrendszeri problémái természetes úton szűnnek meg.

Természetesen, a diólevél nem csodaszer. Az a tény, hogy sikerrel alkalmazható a legkülönbözőbb bőrproblémák esetén is, a szájüreg, a torok, a garat és az egész emésztőrendszer igen sok problémája esetén is, mind ugyanarra a hatásmechanizmusra vezethető vissza. A diólevél hatóanyagai az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő gyomnövények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De az emberre nem.

Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.

Ha megfigyeljük, a diólevél túlnyomórészt - az emberi szervezeten kívül és belül - a hámszöveteket gyógyítja. A hatásmechanizmus szinte minden esetben azonos: A diólevél hatóanyagai a betegséget okozó szervezeteket pusztítják.

Székrekedés ellen nemcsak Európában, hanem Kínában is alkalmazzák. Hasmenés esetén fontos a folyadékpótlás, ezért a szokásosnál enyhébb főzetet készítsünk, tehát mintegy 10 g szárított levelet tegyünk 1 l forró vízbe. Természetesen a leveleket később szűrjük ki. Ebből a főzetből napi 1 l-t igyunk meg. 

Az emésztés karbantartására 6 dg diólevél sűrű főzetét ajánlják horvát gyógynövény-szakértők 12 dg glicerinnel és 3 dl forralt vízzel elkeverni, és ebből a készítményből étkezések után és este egy-egy kávéskanállal kell bevenni.

Dr. Ladocsi Teréz bélhurut ellen diólevélből és más gyógynövényekből készült teakeveréket ajánl: Összekeverünk 5 g diólevelet, 5 g kutyabengekérget (Frangulae cortex), 10 g édesgyökeret (Liquiritae radix), 20 g édesköményt (Foeniculi fructus), 30 g orvosi ziliz gyökeret (Altheae radix) és 30 g lenmagot (Lini semen). A keverékből három teáskanállal kell tenni három csésze vízhez, és 5-10 percen át kell főzni, végül leszűrni. Reggel és este egy csésze meleg teát kell a főzetből inni.


Vértisztítás

 A diólevelet vértisztítóként is használják, így említi Launert is "Ehető és gyógynövények" című könyvében. A vérben felszaporodó káros anyagok miatt kell a vért tisztítani, és ezek akkor szaporodhatnak fel, ha a kiválasztó-rendszer nem működik megfelelően. A vesét - és a hólyagot - fokozott folyadékbevitellel, teákkal lehet fokozott működésre stimulálni. Ezen alapul tehát a diólevél-tea vértisztító szerepe. Tisztítja és hígítja a vért.
Nemcsak a vese működését segíti, hanem a szervezet számára fölösleges és mérgező anyagok kiválasztásában szerepet játszó valamennyi szerv működését is fokozza. A máj, a belek, a bőr különböző módon, de részt vesznek a kiválasztásban, és tapasztalatok szerint a diólevél-tea mindezek működését segíti, javítja. Egy német patika ajánlata szerint napi két csészével igyunk diólevél-teát.
Duke és Ayensu szerint a diólevelet a kínai gyógynövényes gyógyításban is alkalmazzák vértisztítóként. (A kínaiak szerint a pattanások és az ekcéma a savas vér következtében jelennek meg, ezért ezek ellen, vértisztítóként diólevél-teát isznak.) Pattanásokra külsőleg is használják, segít azok eltüntetésében. Azt egyébként, hogy a pattanásoknak belső, a szervezeten belüli okai vannak, egy idevágó német irodalom is állítja, és diólevél-tea fogyasztását ajánlja hosszabb időn keresztül.
 A horvátok a vértisztításon kívül szívbetegségek és sárgaság ellen is ajánlanak diólevél-teát. De nemcsak teát ajánlanak, hanem azt mondják, áztassunk 5 kanál diólevelet egy liter fehér borba, 24 órán át. Naponta kétszer egy borospohárnyit igyunk meg belőle!
Németek a diólevélteának a máj működésére gyakorolt kedvező hatását is megfigyelték. A fenti célokra a diólevelet más gyógynövényekkel kombináltan is ajánlják. Elsősorban csalánlevéllel, bojtorjánnal, cickafarkkal, borókával. 


A diólevél-tea használatos asztma és krónikus köhögés ellen is.
Javasolható a diólevélből készített - ízlés szerinti erősségű - leszűrt főzet, tea gargalizálószerkénti használata torok- és mandulagyulladáskor, illetve szájöblítőkénti használata fogínygyulladás, szájseb, nyelvduzzanat esetén. A népi gyógyászatban elterjedten alkalmazott módszer. Kellemesebb, ha ilyenkor mézet is teszünk bele.

Ha spanyol receptet követünk, torokgyulladáskor 15 dg diólevelet 4 dg szederlevéllel forralunk fél liter vízben. Felforrás után 20 percig állni hagyjuk. Leszűrjük. Ilyen főzettel 4-5-ször gargalizálunk naponta.

A Horvát recept szerint  torok- és mandulagyulladáskor 10 dg diólevelet egy liter forró vízben áztatunk. Szűrés és lehűtés után gargalizálhatunk vele.

 
Cukorbetegség.

Cukorbetegségben szenvedőknek ajánlható a diólevél-tea ivása, mert csökkenti a vér és a vizelet cukorszintjét.

A németek a diólevelet a cukorbetegségen kívül angolkór, reuma, köszvény, gyulladások, görcsök, fogszuvasodás, gyomor- és bélbántalmak, bélférgek és hajhullás ellen egyaránt ajánlják. Nem tudom, mindet nem próbáltam, de amit étvágyjavító hatásáról, általános erősítő hatásáról írnak, azt aláírom. Mindenesetre az biztos, hogy a kínai gyógyászatban sikerrel irtják vele a laposférgeket.

Indiában (Chopra, Nayar és Chopra szerint) a diólevél-tea fogyasztásával strúmát is kezeltek. 

 Launert Ehető és gyógynövények című könyvében lázcsökkentő, lázat megelőző hatást is tulajdonít a diólevélnek.
 
Külsőleg használata
A diólevél fertőtlenítő, összehúzó, hámosító hatása külsőleges használatkor is érvényesül.

Rácz Gábor és szerzőtársai Gyógynövényismeret című alapművükben 4-5 kávéskanálnyi (száraz, tört) diólevélből 2,5 dl vízből készített főzetet javallanak külsőleges használatra, borogatásként alkalmazni ekcémák, pattanások, bőrgennyesedés ellen. A javaslat nem újdonság, Indiában évezredek óta alkalmazzák makacs gyulladások ellen is.

A diólevél-főzet külsőleges használatát Negrier professzor találta hatásosnak Angers-ben (Franciaország). Gyerekeket gyógyított erős főzettel, skrofula (görvélykór) ellen, továbbá fekélyeket, szemsebeket kezelt, borogatás formájában. Erős főzetet is használt és szirupot is, napi 2-5 kezelést alkalmazva. Károsodást, mellékhatást hosszabb használat után sem észlelt.

Az erdélyi népi gyógyászatban nem mentek el addig, ameddig Negrier professzor eljutott. A diólevél-teát csak hajhullás és korpásodás esetén alkalmazták. A gyógyító hatás természetesen azonos. A hazai népi gyógyászat is alkalmazza a diólevél-borogatást, bőrkiütésekre, fagyásokra, kelésekre, és ülőfürdőként aranyér-panasz esetén.

A német népi gyógyászatban a könnyebb - viszkető, nedvedző és varas - sebeken, sérüléseken kívül reumát, lábizzadást kúráltak vele. Egy német patika ajánlata szerint hársfavirág-teával együtt kezeljük a bőrbántalmakat.

A spanyolok pedig a nehezen gyógyuló sebeket és a fagydaganatokat olyan meleg diólevél-fürdővel ajánlják gyógyítani, amit még a beteg képes elviselni.

A kötőhártya-gyulladást is lehet diólevél-főzettel borogatni. Enyhíti. Erre a célra a spanyolok kamilla és útifű teájával is kombinálják. 3 dg kamillavirágot, 5 dg diólevelet és 7 dg útifüvet keverünk össze. A keveréket fénytől és nedvességtől védve tároljuk. Ha használni akarjuk, fél liter vízben 10 percig főzünk belőle 7 dg-ot, állni hagyjuk, leszűrjük, és langyos borogatásként visszük fel, 15-20 percre.

A horvátok viszont szemhéj-borogatáskor nem keverik a diólevelet más gyógynövényekkel.

Ha külsőleg használjuk, angol gyógynövény-szakértők a következő főzetet ajánlják: Fél liter forró vízben mintegy hat órán át áztassunk 30 g száraz levelet, utána szűrjük le.

Másik, hazai recept szerint lemosáshoz elég egy teáskanálnyi diólevélből főzetet készíteni, teljes fürdőhöz pedig 100 g száraz levelet használjunk.
Egy harmadik, német recept szerint borogatásra vagy fürdővízbe 2 teáskanál diólevélből készült főzetet használjunk. Egy csésze hideg vízbe tegyük, forraljuk fel, szűrjük le.

Negyedik, francia recept szerint két maréknyi diólevelet (dióburok is lehet) főzzünk 15 percig 2 liter vízben. A főzetet gargalizálószerként, lemosásra, borogatásra, fürdőként is alkalmazhatjuk.

Látjuk, a mennyiségek eltérnek.

Külsőleg borogatásként a diólevél-főzetet ekcéma, fagyás, égés, napégés, zúzódások, ínszalag megnyúlás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, továbbá korpás fejbőrre használják.

Segít az élelmiszerallergiából eredő bőrkiütések, csalánkiütés megszüntetésében.

A fagydaganatot nemcsak borogatással, hanem erősebb diólevél-főzettel készített fürdővízzel is gyógyítják. Próbálkozhatunk más bőrelváltozások borogatásával is. Gombás körömvastagodásnál is. De egyszerűen a fizikailag fáradt izomra is jó.

Sőt, még azt is mondják, köszvényt és csontkinövéseket is kezeltek diólevél-főzettel.

A diólevelet "növényi arzén"-nek is említik, az ekcémát és egyéb bőrbetegségeket gyógyító hatása miatt.

Makacs fekélyekre úgy használjuk a főzetet, hogy erősebbre főzzük, és cukrot is teszünk bele. Úgy is növelhetjük hatását, hogy a főzet minden 5 literéhez 2 kg tengeri sót adunk.

Vigyázzunk viszont, hogy a főzet ne kerüljön nyílt sebbe! Nem segít, ha a fájdalom idegi eredetű. Ha allergiás tünet jelentkezne, a kezelést abba kell hagyni!

Külsőleges használatkor diólevél-krémet is használhatunk, körömvirággal kombinálva. Ezt úgy készíthetjük, hogy 0,25 kg bármilyen, legfeljebb 60 fokig melegített zsiradékba - akár étkezési sertészsírba is - 6 db szép diólevelet és 6 db körömvirág-fejet teszünk, és három napig állni hagyjuk. Ezután gőz fölött fölmelegítjük, és leszűrjük. Zárt dobozban, hűtőben hat hónapig tárolható. Szükség esetén ezzel a krémmel kenjük be a fájdalmas bőrt!
Fürdőhöz 100-200 g apróra vágott diólevelet áztatunk 0,25 l forró vízbe, és leszűrés után a fürdővízhez öntjük. Borogatáshoz pedig egy púpozott teáskanálnyi diólevél kell 0,25 l vízhez.

Azt ajánlják, bőrgombásodás (piros, váladékos, viszkető bőr) esetén is használjuk. Egy liter forró vízhez 70 g szárított, tört diólevelet adjunk, majd lehűlés után szűrjük le. Szerintem a gombás bőrt áztassuk be a főzettel. A kezelést rendszeresen ismételjük, amíg a tünetek el nem múlnak.

 Pikkelysömörre, sömörre is használják, azt mondják, az aranyér borogatására is jó valamint ótvarra.

Gyulladások csökkentésére, így szemgyulladás esetén is jó, borogatószerként. A pattanások is kisebb fertőződéses gyulladások, azok ellen is jó. Gennyes kiütések ellen ugyancsak.

Fürdővizes használata nemcsak fagydaganat ellen jó, hanem csökkenti a túlzott izzadást is, ami a lábakon vagy akár a tenyereken jelentkezhet. A túlzott lábizzadást gomba okozza, a diólevél gombaölő tulajdonsága hat ez esetben is.

Egy horvát recept szerint lábizzadás ellen a diólevelet fiatal tölgyfakéreggel együtt főzzük. Két liter vízben öt kanál apróra tört szárított diólevelet és kevés tölgyfakérget főzzünk, 10 percig. Ha langyosra hűlt, leszűrés után használjuk. Lábmosás után ne töröljük le, száradjon meg a levegőn.

Erős lábizzadás esetén Nielsen (1991) azt ajánlja, hogy 1 kg szárított diólevelet félóráig főzzünk 1 l vízben, majd szűrjük le. Ha fürdőként használjuk, az egész főzetet öntsük a fürdővízbe, ha csak lábáztatásra, akkor pedig 3 dl-t.

 Ugyanez a helyzet a szájpenésszel. Nyugodtan öblögessük diólevél-teával!

A levél főzetét a törökök ülőfürdős kúra során is használták, húgyúti gyulladások esetén. A horvát népi gyógyászatban is használják, sömörre, ótvarra, lábizzadásra, a nemi szervek bőrbetegségeire. Sőt, a göthös gyereket is fürdetik benne, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a diólevél-fürdő erősíti a szervezetet. Erre a célra a horvátok 1,5 kg diólevelet főznek 10 l vízben. De a gyerekre való tekintettel a fürdővíz ne legyen 35 C-foknál melegebb!

 Varró Aladár Béla gyógyszerész  0,5 kg száraz diólevélből készült, igen erős diólevél-főzetet ajánl fürdővízbe görvélykór ellen, és azt ajánlja, hogy naponta kétszer is használjuk, és ugyanakkor napi 2-3 csésze diólevél-teát is igyunk.

Ugyancsak ő javasolja a fital diólombot is ugyanerre a célra. 20 g fiatal diófalombot leforrázunk 0,5 l vízzel, és félórai állás után az első felét reggel, a másik felét este igyuk meg. A gyermekek kúrájához tejet és mézet adhatunk. Ezt a kúrát két hónapig, 1-2 napi megszakításokkal folytassuk.

A diólevél reuma ellen is jó. A reumás testrész masszírozásához nem főzetben, hanem olajban oldjuk a diólevél hatóanyagát. Egy liter étolajban egy hónapig áztatunk 10 kanál tört szárított diólevelet, majd leszűrjük. Ezt az olajat használjuk masszírozásra.

Féregűző is. Tetvek és mikroszkopikus élősködők ellen a sűrűre főzött diólevél-tea bedörzsölése segít. Ha fejbőrbe dörzsöljük, mellesleg az erős hajhullás is kezelhető vele. Rühösség ellen is használnak diólevél-főzetet. És fejkoszmó ellen is ajánlják, de ezt nem tudom, mit jelent.

És mit tegyen az, akinek az ágyában bolha van? A kérdés izgató és helyénvaló. A válasz: Ne főzzön diólevél-teát! Ellenben fektessen maga mellé az ágyba néhány diólevelet, az majd elűzi a bolhát.

A poloskát is - mondják a franciák.
Az viszont biztos, - A Journal of Ethnopharmacology 1999-ben tett közzé erről szóló tanulmányt, - hogy napjaink Olaszországában is a középolasz parasztok és pásztorok között a diólevél a legáltalánosabban használt szer a különböző élősködő rovarok és bőrparaziták ellen.

Culpepper - régi angol asztrológus - azt ajánlja, hogy a diólevelet hagymával, sóval és mézzel együtt használjuk. Főleg akkor jó, ha veszett kutya, mérges kígyó vagy más állat harapását kell kezelnünk.
Betegség-megelőzés

Végül a diólevelet - teaként - minden konkrét betegség hiányában is, egészségvédő, betegség-megelőző céllal is ajánlják fogyasztani, mert jó hatású az egészség megtartására.

Például nem betegség, de - horvát szakértők szerint - probléma, ha a férfi nemi szerv gyenge. És az is, ha érzékeny, vagy sebesedésre hajlamos. Ha ilyen helyzetben vagyunk, főzzünk 10 liter vízben öt csésze szárított diólevelet 10 percig, és naponta három alkalommal külsőleg alkalmazzuk.

Amerikai szakértők pedig a diólevél-főzet férfiasság-növelő hatását tapasztalták.

A diólevélnek azonban lehetnek mellékhatásai is. Amint az a "Botanika Kincsestárá"-ban olvasható, nem ajánlható, hogy a diófát túl közel ültessük a lakóhelyhez, mert néhány személy érzékeny lehet a diólevél erőteljes aromájára. 

Heide Hasskerl pedig azt írja, a diófa alatt ne aludjunk el, mert a juglontól egész kábák lehetünk.

 A diólevél gyógyító hatásának tanulmányozását nyugodtan zárhatjuk azzal a megállapítással, hogy orvosok, kutatók nem találtak olyan gyógyszert vagy élelmiszert, aminek a diólevéllel káros kölcsönhatása lenne még túladagolás során sem. 
Olyan betegség sem ismeretes, amit a dióleveles kúra súlyosbítana.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zöld dió hasznosítása

(Szemerédi Valéria, 2013.08.23 09:43)

Hallottam arról, hogy a diófa zöld terméséből lehet bőrfestéket készíteni,valamint hajfestéket.Segítséget szeretnék kérni,ha lehetséges pontosabb receptre. A napot nem bírja a szervezetem,de szeretnék szép barna lenni,ami hasonlít a napon barnuláshoz,sőt majdnem ugyan olyan színű...és tudom, hogy gyógyító hatása is ismert. A szoláriumot nem tartom jónak,nem próbáltam és nem is szeretném.
Köszönöm a segítséget és a tanácsot!
Valéria

Re: Zöld dió hasznosítása

(horvathvalentina, 2018.02.19 22:02)

Ez tényleg jó bélférgekre is?

Re: Re: Zöld dió hasznosítása

(horváthvalentina, 2018.02.19 22:06)

És ha jó a bérfélgekre,akkor hogyan készítsem el a teát? Egy nap mennyit ihatok és hány héten át? Fogamzásgátló(lidynette) mellett ihatom? Nem folyásolja be? Köszönöm előre is a válaszokat! :)

Re: Re: Re: Zöld dió hasznosítása

(Mesélő, 2019.04.08 11:12)

3*1 csésze javasolt.
Nincs összeférhetetlenség és mellékhatás.

Re: Re: Zöld dió hasznosítása

(Mesélő, 2018.12.06 20:05)

Igen :)

Re: Re: Zöld dió hasznosítása

(Mesélő, 2019.04.08 11:12)

Igen.

ernonehorvath77@gmail.com

(Horvath Ernone, 2014.05.08 23:47)

A bőrt barnítja a kurkuma is, az indiainők használják .

Re: ernonehorvath77@gmail.com

(Ani, 2017.02.13 14:46)

Szia! :-) A bőrt miképpen barnitja?? Varom valaszodatErdekelne..:-))

Re: Re: ernonehorvath77@gmail.com

(Mesélő, 2018.12.06 20:05)

Igen :)

Re: ernonehorvath77@gmail.com

(Szemerédi Valéria, 2014.05.19 10:47)

A kurkumát nem ismerem!

Nyíregyháza Míves u 6.

(Gaál Ferencné, 2016.07.20 19:38)

Szívbetegségem, szívritmus zavar miatt véralvadásgátló gyógyszert szedek. Azt olvastam hogy a vért is hígítja. Ebben az esetben is ajánlott a diólevél tea? Egyébként 2. tipúsú cokorbetegségben, asztmában, is szenvedek.

Hidasnémeti

(Horváth Jolán, 2016.05.31 22:02)

Köszönöm szépen !
Nagyon hasznos volt, sok újat tudtam meg .
Isten áldását kívánom !

tamaril@freemail.hu

(Tóth Amarilla , 2015.06.16 07:51)

Jónapot kívánok! Évekig hiába próbálgattam bármilyen gyógyszert, illetve kezelést a hasmenésemre, semmi sem használt. Orvostól orvosig jártam, mégsem derült ki semmi...aztán egyik ismerősöm ajánlotta, hogy keressek rá Gyuri bácsi gyógyfüves oldalán, vajon melyik gyógynövény lehet rá jó. Elszaladtam a Herbáriába és vettem egy csomag diófalevél teát, azóta a hasmenésem nagyon nagyon ritkán jön elő és a közérzetem ia határozottan javult!!!

Re: tamaril@freemail.hu

(Mesélő, 2015.11.07 06:03)

Gratulálok a sikerhez! :)