Az almaecet
Az almaecetet az ókorban csodaszerként tartották számon sokoldalú felhasználhatósága és jótékony hatása miatt. A görögök és rómaiak mágikus erőt tulajdonítottak neki, Kínában az ecetes kancsó az élet jelképének számított. A nők fürdésre használták szépségük megóvása érdekében.
Tisztít, szépít, ízesít
Az almaecet ecet, ecetsav és aromaanyagok vizes oldata, úgy keletkezik, hogy az alkoholtartalmú italok levegő hatására megsavanyodnak, és a folyamat során az alkohol ecetsavvá alakul át. Az almacet összetevői pozitívan hatnak a szervezetre: a benne lévő pektin serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterint, a gyomorra és a bélrendszerre kedvező. Hiába savanyú, a szervezetben bázikus kémhatást vált ki: a klasszikus vitaminok, A-,B-,C-,E- vitaminok az anyagcseréért, keringésért, külső-belső védelemért felelősek, ezen kívül a vas, nátrium, kén, szilícium, amelyeket ugyancsak tartalmaz az almaecet, az immunrendszerre, a csontokra és a bőrre vannak jó hatással. Az almaecetet a konyhában igen finom fűszerként alkalmazzuk, elsősorban salátákhoz, halételekhez, szárnyasokhoz illik. Tartósításra is alkalmas, a sütemények omlósabbá válnak tőle. · Házilag elkészíthető a következő recept: Egy kilogramm szeletekre vágott almát, két deciliter mézet ötliteres befőttesüvegbe teszünk, langyos vízzel felöntjük, és vászonnal letakarva meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, és a tetején kialakul a hártyaszerű ecetágy. Ekkor hűvös, sötét helyre visszük az üveget, és hat-nyolc hét múlva a hártyát átszúrva, gumicsővel lefejtjük a kész ecetet. Fűszer gyanánt mindjárt az elején tárkonyt, borsikafüvet, kaprot is tehetünk az üvegbe. · Az almaecet elősegíti a keringést, erősíti a hajat és ápolja a bőrt. Kisebbfajta bőrgyulladás esetén arcpakolást is készíthetünk. Almareszelőn reszeljünk le egy almát, s egy evőkanál joghurttal meg egy kávéskanál mézzel elkeverve kenjük fel arcunkra. Fél óra múlva langyos vízzel mossuk le. Heti egy-két ilyen pakolás hatására az arcbőr bársonyos lesz. Amennyiben az erős napsütéstől leégett bőrünk sajog, két liter kellemes hőmérsékletű vízhez adjunk egy csészényi almaecetet, s ebbe mártott pamutruhát tegyünk rá tíz percre. Ha a fájdalom nem enyhül, az eljárást meg lehet ismételni. Túlsúlyosak étkezés előtt igyanak meg egy pohár vizet, amelybe előzőleg két kiskanál almaecetet kevertek. Egy hét alatt 2 kilótól is megszabadulhatunk az almaecet-diétával. A háztartásban csíraölő és fertőtlenítő hatása miatt kedvelt. A lerakódott vízkövet, zsírt feloldja, az üvegfelületeket és réztárgyakat csillogóvá varázsolja. A benne rejlő ásványi anyagoknak köszönhetően a szobanövények jobban fejlődnek, ha az öntözővizükhöz egy-két kanálnyit teszünk. Az egyik módszer: · bort készítünk a gyümölcsből, és utána szándékosan megecetesítjük. A téli tárolásból már romlásnak induló almából vagy a már érett, hullott almából pépesítés után levet préselünk. Ügyeljünk a tisztaságra, mert különösen a tejsavas erjedés baktériumai tönkretehetik ecetünket. A második eljárás: · az almalevet egyenletesen meleg helyen álló kádakba tesszük, és erjesztjük mindaddig, amíg meg nem érezzük az ecet illatát. Ilyen készítménynek nem olyan jó a minősége, mint az előbbinek. A tisztaságon kívül arra is ügyeljünk, hogy az ecet ne érintkezzen vassal. Fa- vagy üvegedények alkalmasak az erjesztésre. Az ecetágyat sértetlenül hagyva folyamatosan tölthetjük fel a préselt lével a kádat, így mindig lesz almaecetünk. Az erjesztéskor a rovarok távol tartása is fontos a tisztasághoz, ezért az erjedő levet fedjük le tüllel, amely a levegőt átengedi, de a rovarokat kirekeszti. Az almaecet sárgás színű és opálos, íze savanykás, kesernyés, illata átható. Mint általában az eceteket, az almaecetet is tartsuk száraz, hűvös helyen. Házi készítésű ecetek esetében a szavatossági idő csupán néhány hónap, ellentétben a több évig felhasználható csemegeecetével.
Almaecet a konyhában
Almaecet a szépségápolásban
Álmatlanság, alvászavar esetén érdemes feloldani egy evőkanál mézben egy teáskanál almaecetet, és fogmosás előtt elfogyasztani.
Ha fáradt a szemünk, készítsünk borogatást egy csésze langyos vízben két kiskanál almaecetből, egy kiskanál mézből, és vattába felszívatva helyezzük a szemhéjunkra.
Almaecet a takarításban
Az almaecet készítése
Az almalevet borrá erjesztjük, majd a tíz százaléknál kisebb alkoholtartalmú almabort - ha szükséges, vízzel állítjuk be a kellő arányt - 24-28 Celsius-fokos hőmérsékletű helyiségben, nyílt edényekben, kádakban tartjuk, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen levegővel, és az ecetgomba elvégezhesse feladatát. A felületen kialakult hártya - az ecetágy - alól gumicsővel húzzuk le a már élvezhető ecetet.
Az almaecet jellemzése
Eltarthatóság, tárolás
Finomításképpen enyhén felmelegítve, mézzel édesíthetjük, rózsa-, levendula-, ibolyaszirommal aromatizálhatjuk, vagy aromában gazdag gyümölccsel (például málnával, erdei szamócával) gazdagíthatjuk.
Olyan sok jó tulajdonsága dicséri, hogy megéri a fáradságot.
Forrás: Vidék Íze