Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Titkok könyve tarot, Uralkodó

2022.06.08

Az uralkodó trónon ül díszes ruhában, kinyújtott kezében jogart tart, a törvényesség és a hatalom jelképét. Arckifejezése és testtartása erőt, szilárdságot és méltóságot sugároz.
A négyes számú kártya a társadalom, a törvényesség a szociális és hatalmi szabályok kifejezője.
Az uralkodónő a természeti világ törvényeinek, a létfenntartásnak és az észszerűségnek a képviselője volt, az uralkodó a bennünk lévő hatalmi vágy és az uralkodás igénye, másrészt a tekintélynek és a felsőbb hatalomnak való engedelmesség igénye is. Ebben az élethelyzetben az ember valamilyen uralmi, hatalmi viszonyban áll a környezetével - ez a helyzet a társadalomra, vagy a családi együttélésre vonatkozik. A pontos értelmezést a többi kártyával való összefüggésekből kapjuk.
Ezen a szinten jelentkezik a külső hatalom, az együttélés szabályainak érvényre jutása valamilyen hatalmi személy által. Az uralkodónő kártyája jelentette a személyes szabadság behatárolását a természeti szükség által, az uralkodó szintén korlátozza a személyes érdeket, és a társadalomnak, a környezetnek rendeli alá. A hatalmi helyzetben lévő személy itt tudásával és hozzáértésével képes irányítani másokat és befolyása mindenre kihat. Meggyőződéssel és határozottan irányítja a körülötte lévő embereket, ugyanakkor segíti őket dolgaik intézésében. Az uralkodó hatalma belső elkötelezettséggel jár együtt: felelősség a többiekért. Mitológiai párja Jupiter, az igazság képviselője, a legfőbb tekintélyű isten.

5.jpg

A Jupiter a szerencse bolygója, az asztrológiában többek között a pénzt, az anyagi biztonságot jelenti.

Ez a kártya egy kiegyensúlyozott életperiódust, biztonságot és rendet szimbolizál.
Az uralkodó férfi archetípusának (az Animusnak) egyik megfelelője. Az animus a nőben kialakult férfi képe, a férfiról alkotott ősi tapasztalat. A nő tudattalanjában ez a kép a Logót, vagyis az értelmet, az erőt és autoritást jelképezi. Az értelem itt ismeretet, ítéletet és döntőképességet jelent. Az uralkodó lapja a férfi irányító, uralkodó szerepét közvetíti. Az uralkodó a jungi Animus másik szerepének, az apa-archetipusnak a közvetítője is, ami magában foglalja az erő és hatalom mellett a védelmet és gondoskodást. Vagyis az uralkodó a társadalom irányító és védelmező funkcióját jelenti, az ellenőrzést, a rendet és a társadalmi autoritást. Freud elméletében az uralkodó a felettes én megfelelője lehetne (a főpap kártyájával, vagyis a morális autoritással együtt). A felettes én ellenőrző és korlátozó szerepet tölt be a személyiség struktúrájában, az ösztönök elfojtásának szerepét. Az uralkodó lábánál heverő állatok a kordában tartott ösztön szimbólumai.
Freud az apa-képet a társadalom-képpel is azonosítja, ami a személyt a tőle független külső világ törvényeinek elfogadására kötelezi.

Ebben az élethelyzetben természetesen háttérbe szorul az individuum, a személyes érdek és az ösztönök kielégítése. Ez a kártya a személyes szabadság behatárolását és az alkalmazkodást jelenti.