Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit etetsz a családoddal?

2022.03.13

Mérget, vagy tápláló ételt?

Sokszor mondtam már el: A kézzel készített étel átveszi azokat az erőket, amiket főzés közben gondolunk, érzünk.

Így táplálhatod magad és családod szeretettel is és gyűlölettel is.

Hiszen, ha nem szereted amit csinálsz (és ez igaz mindenre), akkor azok az erők kerülnek az ételbe, amire közben gondolsz: harag, düh, gyűlölet, fáradtság, unalom….stb.
Ha viszont örömmel, szeretettel főzöl, akkor épp ez kerül az ételbe.

Továbbá:

„"Ételed az életed" Fontos a táplálékok minősége, tisztasága, fontos az elkészítés módja, és még fontosabb ahogyan elfogyasztjuk. Mi az, ami táplál és mi az, ami árt?

Amikor a figyelem az ártalom felé irányul, amikor az étkezés és főzés közben indulatok, félelmek, feszültségek vannak jelen, az agy az emésztőrendszer biológiai külön programjait indítja be.

Egy mérgező ételtől - meg kell szabadulni minél gyorsabban - hányás, hasmenés. Egy nagy falatot több emésztőenzimmel, gyomorsavval lehet feldolgozni - gyomorégés, gyomorsav túltengés, reflux…stb.

Ezek a falatok, ételek nem kell, hogy a valóságban is mérgezőek vagy nagyok legyenek, elég, ha a képzeletünk, az érzéseink azzá teszik. Ha a családi étkezések mérgező légkörben teltek, ha indulatok voltak jelen, a tudatalattiban ezek raktározódnak.” (Herczeg Annak írása nyomán.)

letoltes.jpg

Tehát, amikor te úgy gondolod, hogy: Megfőztem (nagy dérrel-durral) és a családnak nem ízlik, vagy nem esik jól, akkor az asztalnál veszekszem velük, mert „lám én mennyit dolgoztam vele, mennyi fáradtságomba került, de ti semmit nem tudtok értékelni….stb., akkor én magam adagolom a mérgeket a családnak.

Ugyan akkor igaz ez fordítva is. Amikor szertettel, törődéssel, odafigyeléssel készíted az ennivalót, ráadásul figyelsz arra, hogy étkezés közben IS szeretetteljes legyen a hangulat, akkor gyógyítasz.

Nagyon sokan választják a kész ételeke, illetve az éttermeket.
Gondoltál arra, hogy mindazt, amit a konyhai kisegítő, szakács, pincér gondolt, érzett készítés, felszolgálás közben, azt te mind megeszed, és hurcolod magaddal… sokáig?

Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor kénytelen vagy pl. étterembe menni.
Ilyenkor egy rövid áldás az ételre, mindazt semlegesíteni tudja, ami előtte történt vele.

Bőséges szeretet evést kívánva, szeretettel:
Ugray Éva