Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgező kapcsolatok

2021.08.30

Egyre többen keresnek meg azzal, hogy kapcsolati rendszerükben olyan emberek vannak, akik megkeserítik az életüket.

Ez lehet munkahelyi kapcsolat, családi, de sok esetben szomszéd, vagy sarki fűszeressel való ártó kapcsolat is.
Az, hogy kivel, milyen kapcsolatban élsz – bár igényel önismeretet-, de észre kell venni, hogy rajtad is múlik.

Mit engedsz meg? Kiket engedsz magadhoz? Kiket engedsz annyira közel, hogy azt már kapcsolatnak lehet nevezni?

Nyilván vannak kényszer kapcsolatok, amiket sok esetben nem választhatsz meg.
És tényleg nem?

Amennyiben munkahelyen vagy családban vannak mérgezőemberek, akkor nem könnyű kilépni az ilyen kapcsolatból, de talán nem is kell véglegesen.
Mire gondolok?

Egy munkahelyen lehet arra megoldást találni, hogy más részlegen dolgozz, egy családban pedig sokat segít az időleges kapcsolat megszakítás, illetve amennyiben ez egy társkapcsolat akkor esetleg a végleges kilépés.
Nekem volt olyan főnököm, aki mérgezte naponta az életem.
Felálltam és otthagytam a munkahelyem.
Amikor minden reggel gyomorgörccsel indulsz munkába, hogy ma épp mibe fog belekötni akkor, mikor tudásod és szorgalmad legjavát adod, akkor nem szabad tovább ebben részt venni.
És nem lehet motiváló erő, hogy „én mindent kibírok”, mert ez bizony abból a félelemből ered, hogy nem találok másik, jobb, kedvezőbb munkahelyet.
Mert sok esetben pont ez a kapu, a megmérettetés, hogy képes vagy-e felismerni és lépni, ahhoz, hogy egy sokkal jobb, kényelmesebb, egészségesebb munkahelyed legyen.

0830.jpg

A családon belüli mérgező kapcsolatok a leggyakoribbak. Van, aki bevallja, van, aki nem.
Ha már felismered, akkor egy óriási lépést tettél a megoldás felé.
Szintén személyes tapasztalat, hogy amikor egy családtag folyamatosan mérgezi az életem, akkor én megszakítom vele a kapcsolatom.
Majd egy év után hívott fel, hogy meg tudok-e bocsátani neki.
Nyilván igen, de ehhez idő kell – nekem-, meg kell „emészteni” a mérgeket, amit sok év óta csepegtetett.
Aki azt mondja, hogy évek alatti mérgezéseket egycsapásra el lehet felejteni, mintha meg sem történt volna, az vagy nagyon magas szellemiségű, vagy nem őszinte, önmagával sem.
Viszont, ha nagyon magas szellemiségű, akkor nem érinti meg mindez, illetve jelenlegi nézőpontom szerint kicsi az esélye annak, hogy olyan környezetet, családot válasszon leszületésekor, hogy abban mérgező emberek részt vehessenek.

A megbocsátás egy érdekes kérdés. Valahol példaként hoztam egyszer fel, amikor valaki sorban követte el a bugyutaságait, majd mindig bocsánatot kért, hogy:
-Itt egy tányér. Vágd földhöz. Eltört?
-El.
-Most kérj tőle bocsánatot! – Ugyan olyan lett?
Nyilván nem változott semmi, illetve, ha elkezded összeragasztgatni, hogy ismét használható legyen, akkor is látszani fognak a repedések.

Jelenleg a fejlődő ember lelkén sok, sok ilyen repedés van. Mondhatod, hogy ez tesz edzetté, erőssé, de ha nincs „kikezelve”, feloldva, akkor a hegek elborítanak és megkeseredett emberré válhatsz. Sebezhető, sérülékeny lehetsz és valljuk be, a repedések mentén hamarabb eltörsz.

Tehát egy mérgező kapcsolatot nem ragasztgatni kell, hanem lépni, méghozzá sürgősen, mihelyt felismerted.
Ilyenkor szoktam azokat a válaszokat kapni, hogy igen, a párom nekem is mérgező ember, de a vagyon, a gyerekek és a mit szólnak, ha 10-en, 20-on év után hagyom el?
Ezek olyan kifogások, amik azt mutatják, hogy bár mérgező a kapcsolat, de valójában nem akarsz kilépni belőle.
Ha azzal vagy elfoglalva, az a szempont, a szerint éled az életed, hogy mások mit szólnak – és ez a más lehet közvetlen hozzátartozó is-, akkor bizony nagyon gyermekcipőben jársz még.
Ez nem jó és nem rossz, csak a fejlettségnek egy olyan állapota, ami még pár leszületési kört feltételez.

Ha majd eljutottál a tudatosság azon fokára, hogy mindegy, hogy ki, mit mond, mert a te életed, te éled, te vállalsz érte felelősséget, akkor elkezdtél szellemileg felnőni.

A szellemi felnőttség felelősség vállalás, odafigyelés – elsősorban önmagadra.
Nem mindig kellemes, sokszor kényelmetlen is, de meghozza gyümölcsét.
Nem is kell többet tenned, mint naponta figyelned magad és a környezeted, és amennyiben van olyan pont, kapcsolat, ami mérgez, akkor sürgősen lépni.

Szeretettelheart