Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megérzés

2021.02.15

Mindig az első megérzésedre hallgass!

A megérzés annak a folyamatnak vagy megismerésnek megnevezése, mely során az információszerzés nem gondolkodás és következtetés során történik.

Az intuíciót / megérzést – amennyiben függetlenítünk a tudományos definíciótól – köznapi értelemben egyfajta belső hang, megérzés, ráérzés, jövőbe látás, hatodik érzék, szívünkre hallgatásként értelmezzük.

A megérzés, ráérzés, vagy beleérzés váratlanul jön, de mindig a kellő pillanatban. Belülről jön, de általában külső hatás váltja ki.
Hogy tényleg belső érzet volt-e, ami vezérelt bennünket, az csak később derül ki. Nem mindegyik spontán ötlet, nem minden villanásszerű megérzés intuíció. Ha már nem gondolkozunk intenzíven egy adott dolgon, akkor keletkezhet az intuíció. Az intuíció során valamely ismeret közvetlenül "adja" magát, és így tévedéstől mentes tudást közvetít.

megerzesek.jpg

Egész fiatalon mondtam ki magamban azt a „szabályt”: Mindig az első megérzésedre hallgass!
Erre senki nem bíztatott, senki nem kérte tőlem számon, senki nem várta el.
Egyszerűen azt tapasztaltam, hogy ha és amennyiben az első megérzésemre hallgatok, akkor jobban járok, mint ha túlagyaltam volna dolgokat.
Nincs ez, ma sem másként.

Amikor az első megérzésünkre hallgatunk, akkor azt a belső hangot halljuk meg, ami mindenfajta számítástól, kikövetkeztetéstől, elvárástól és ítélettől mentes.
Többen kérdezték, hogy hogyan lehet ezt észrevenni, meghallani?

Gyakorlással, befelé figyeléssel.
Egy idő után már természetessé válik, hogy nem a külső zajokat, hangokat figyelem, hanem azt a belső hangot, ami átsegít a gondolkodás útvesztőjén.

Mire gondolok?

Amíg gondolkodással szeretnél választ kapni, előre jutni, addig hagyod az elmédet, ha így tetszik az egodat érvényesülni. Nem baj, ha tudod a főnök te vagy (itt: magasabb rendű éned), nem az egod.
Amíg az egod érvényesül, addig a racionalitás káprázatában élsz.
Azok az elmeprogramok irányítanak, amit sok ezer éve megpróbálnak befolyásolni és vezetni, hogy csak az anyag és az anyagban maradás a lényeg.
Vannak olyan tanok, amik ezt fantasztikus álruhába csomagolják, amit tökéletesen félre is vezetnek, ha ebben maradsz.
Céljuk, hogy ne fejlődj, hogy maradj a langyos vízben, hogy irányítható légy.
Ez nem jó és nem rossz.
Egyfajta választás ez is.
Viszont, ha eleged van abból, hogy különféle erők arra kényszerítsenek, hogy az anyagvilág káprázatában élj, hogy csak és kizárólag az legyen a fontos és elsődleges, hogy mások mit várnak el tőled, hogy minek kell, megfelelj, hogy mit szólnak hozzá … és sorolhatnám, akkor érdemes időt, és figyelmet fordítanod arra, amit a szíved súg.
Vagyis a megérzéseidre.

Kép: Internet