Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kütyük nélkül

2021.02.20

Az elmúlt, több, mint egy évben be voltunk zárva.

Ez nem feltételezés, nem kitalált összeesküvés elmélet, hanem tény.
Home Office dolgoztunk, már akinek volt, maradt munkája, a gyerekek online vettek részt az iskolai oktatáson, online vásároltunk és, ha ki is mentünk, akkor is mindenki igyekezett haza, a biztonságot jelentő falak közé.

Több irányú fejlődés / visszafejlődés indult meg nagy léptekkel, amit sokan észre sem vettek, megérteni meg főleg nem értettek.

Volt, aki elindult abba az irányba, hogy ha már ennyi időt tölt egyedül, akkor ráér, megkeresi azt a belső Forrást, amiből építkezhet, táplálkozhat, tovább léphet, fejlődhet.

Volt, aki lázadt minden ellen, és csak azért sem hordott maszkot, csak azért is elment boltba, tömegközlekedett, vagy részt vett olyan rendezvényeken, amiket egyébként nem látogatott volna. Volt, akinek nem is volt más lehetősége- mondhatod. Ez persze lehet egy vitaalap, de nem ennek okán született ez az írás, így arra, hogy kinek, mikor és mire van lehetősége, most nem térek ki.

És voltak azok, akik minden rendelkezést betartottak, nem mentek, ha „Maradj otthon” volt, felvette a maszkot, ha kivitte a szemetet, online tanult és dolgozott.

Egyik sem jó és nem rossz.

Mindegyik egy választás, és mindegyiknek van következménye is, amit nyilván az, aki választotta mérlegelt.

Ami viszont vitathatatlan tény, hogy az emberek elmagányosodtak. Megszűntek az emberi kapcsolattartás elemei, az esti haverozások a szomszédokkal, találkozások a rokonokkal, barátokkal, közös kirándulás élmények, pásztortűz körüli beszélgetések.

Mindezt felváltotta a számítógép, laptop, okos telefon és millió féle kütyü, amiken keresztül kénytelenek voltunk megoldani az életünket képező beszerzéseket, kapcsolattartásokat, munkát, tanulást…stb.

4.jpg

Felrémlett-e benned, hogy mindez mit okoz?
Az elmagányosodáson, bezártságon, esetleges depresszión túl?

Gondoltál-e már arra, hogy amennyiben pici (itt 1-2 éves kortól) gyermek folyamatosan a TV előtt ül, vagy az háttérként mindig szól, amikor csepp gyermek kezébe okos telefont, vagy egyéb elektronikus játszóeszközt adsz, az benne mit okoz?

Eszedbe jutott-e már, hogy amennyiben úgy nevelődik fel egy nemzedék, hogy majd mindent helyettesítenek az elektronikus eszközök, akkor ezek a gyermekek későbbiekben agysérültek, (orvosilag bizonyított tény, hogy agykárosodást okoznak az elektronikus játékok) fantáziahiányosak, szeretethiányosak, magányosak ….stb lesznek.

Igen! EZ a mi – jelenlegi felnőttek- felelősségünk!

Semmi nem pótolhat egy beszélgetést, amikor szemben ülsz valakivel és érzi, látja, hogy RÁ figyelsz. Vele vagy.
Semmi nem pótolhatja a simogatást, vagy ölelést, ami szeretetből fakad.
Semmi nem pótolhatja gyermekeknél a mesélést, együtt játszást (gyurmázást, rajzolást vagy bármilyen közös kreatív tevékenységet).

Mondhatod, hogy fáradt vagy, hogy a napi robot elveszi az erőd, hogy neked is kell a pihenés, hogy Gipsz Jakab is így neveli a gyerekét és találhatsz kifogást, számosat, hogy miért nem foglalkozol a gyermekeddel, testvéreddel, szüleiddel, barátaiddal és haverjaiddal.

Jó okot, hogy mit, miért nem teszel meg, mindig lehet találni.

És vajon arra is tudsz jó okot, hogy mit, miért teszel meg?
Egyáltalán kell ok, arra, hogy miért törődj tenmagaddal és a környezeteddel? Gyermekeddel, rokonoddal, barátoddal, haveroddal vagy az ismerőseiddel?

Hajlandó lennél kipróbálni, hogy ha az elektronikus eszközeitek 90 %-át kikapcsolnád (kidobnád), akkor milyen lenne a napod?

Hogy változnának kapcsolataid?

Kép: Internet