Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapor

2022.06.03

Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A kapor most nagyon könnyen elérhető, akár a saját kertünkből – meglehetősen igénytelen növény, egyszer kell vetni, majd hagyni, hogy a magját elszórja- akár piacon beszerezhető.

Téli tartósításának sok módja van.
Én vagy szárítani szoktam, vagy sóban teszem el, ennek a módja a következő:
A kaprot megmosom megszárítom. Majd apróra vágom.
Kifertőtlenített üvegben kb. 1 cm kapor, 1 só (én tiszta sót, vagy parajdi sót használok) rétegezem az üveg teteéig, az utolsó réteg só legyen. Lezárom, általában celofánnal, majd arra kerül a fém, csavaros tető.
Használat előtt a kivett kaprot mindig megmosom, áztatom.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt a fejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.

Kaporral az egészségünkért

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.

A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele - gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője. De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig - akár édesen, akár sósan - elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.

Egyszerű, de mennyei kapros receptek

ktm.jpg


Kapros túrós metélt

Hozzávalók:

50 dkg tészta
50 dkg túró
5 dl tejföl
1 csokor apróra vágott kapor (esetleg szárított)
1 gerezd fokhagyma reszelve

kókusz olaj

Elkészítés: Forró olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felöntjük vízzel, és megfőzzük. A túrót, a tejfölt, a kaprot, a fokhagymát egy tálkában összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk. A tésztát leszűrjük, és a túrós keveréket ráhalmozzuk.
Kép:nosalti.hu

km.jpg

Kapormártás
Hozzávalók:

2 nagy csokor kapor
4 dl tejszín
1/2 dl fehérbor (vagy 2 ek frissen facsart citromlé)
5 dkg vaj

bors
frissen őrölt szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

Elkészítés:

Felolvasztjuk vajat, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott kaprot. Tejszínnel felöntjük, összeforrósítjuk, és hozzáadjuk a fűszereket, majd a bort. Pár percig még főzzük: nagyjából addig, amíg besűrűsödik, és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha kész, különféle húsokhoz, de akár gombához és krumplihoz is fogyaszthatjuk.

Kép:receptekkönyve
A házipatika írásának felhasználásával