Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Influenza, nátha, gyomorrontás

2021.11.14

Többen keresnek meg azzal, hogy ilyen-olyan tünetek jelentkeznek rajtuk - most pl. az egyik leggyakoribb a felső léguti megbetegedések, gyomorrontás - mit javaslok?

Elsősorban azt, hogy merj nemet mondani.
Mindenre és bármire, ha neked az a kényelmes.

Azon túl, hogy „ennek van itt az ideje” november lévén – mondják sokan-, én úgy gondolom, hogy a megélt terhek miatt van, ami pár év óta fokozottan jelen van valóságunkban, ha beengedjük.

A nátha és az influenza legtöbbször akkor vesz le a lábunkról, amikor elegünk van valamiből, és szeretnénk kihátrálni a számunkra nehéz helyzetből, kapcsolatból. A betegség nem átok, hanem áldás.

Egyrészt nem engedi, hogy ugyanúgy éld a hétköznapi életed, mint addig, és tovább aggodalmaskodj olyasmin, amin nem kéne, másrészről sokkal jobban és többet tudunk magunkra figyelni és törődni nem pedig a külső világgal foglalkozni. Tehát maximálisan tudunk magunkra koncentrálni.

Fizikai szinten annyi történik, hogy az immunrendszer legyengül, így vírusok könnyedén bejutnak a szervezetünkbe és megváltoztatják a sejtek működését. Ezek testi tüneteket produkálnak és jelzik, hogy baj van.
Az influenzát jellemzi a hidegrázás érzés, általános rossz közérzet, magas láz, erős fejfájás, izomfájdalom. Ezek a tünetek a náthához képest hirtelen jelentkeznek.

A náthánál pedig nem feltétlen jelentkezik láz, esetleg csak hőemelkedés, levertség, gyengeség, orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, torokfájás, fejfájás, köhögés. Bár a problémáink ott gyűrűztek a fejünk felett, mi mégsem akartunk tudomást venni róla. De amikor ez a betegség eluralkodik a teljes szervezetünkön, már nem csinálhatunk úgy, mintha nem lenne semmi problémánk.

Általában az influenza és a nátha akkor üti fel a fejét, ha valamiből már nagyon elegünk van, szeretnék egy kicsit a háttérbe visszavonulni a számunkra megterhelő helyzetből, ami lehet egy párkapcsolat, munkahelyi dolgok, család.
Nem tudjuk a felgyülemlett mérget levezetni. Mert mondjuk az illetőt, akivel egy ideje gyűlnek a konfliktusok, nem akarjuk megbántani. Ha pedig valamilyen formában kifelé kommunikáljuk a dühünket, akkor is legyengülünk, levertté, elesetté válunk. Amikor belázasodunk, annak a hátterében valamilyen bosszúság és frusztráció megélése bújik meg az adott problémában, de ennek ellenére ugyan úgy csináljuk tovább a napi dolgainkat.

Ki / mi bosszant fel olyan mértékben, hogy ki akarom magam vonni a „forgalomból”?
Miért, ki / mi iránt érzek dühöt?

Egy egyszerűnek tűnő nátha is le tudja az embert dönteni a lábáról, kivonva minket néhány napra a forgalomból csak azért, hogy távol tartsuk magunkat másoktól, megijesztve ezzel őket, „Elkapjátok a betegséget, ha közelebb jöttök". Ilyenkor a kommunikáció is megsínyli mert fáj a torkunk, eldugult az orrunk, köhögünk. Így nyugodt szívvel pihenhetünk néhány napot mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül. Végtagfájdalom mutatja, hogy a rugalmasság fájdalmas.  Ez gyakorlatilag az ágyba parancsolja az embert mert szinte a fájdalom lebénít.

Kiből/ miből van annyira elegem, hogy sem beszélni nem akarok vele / róla, sem embert látni a környezetemben?

A láz olyan helyzetet mutat, ami fizikailag is erős fejfájással jár, mert korábban ezzel nem törődtünk.

lelkednek.hu.jpg

A gyomor az a szerv, ahol testem az ételt feldolgozza. Ha gyomorrontásom van, akkor a testem elutasítja, „visszadobja” a táplálékot, és ez hányingert, hányást vagy alhasi fájdalmakat okoz.

Ugyanez a helyzet a valósággal, a gondolatokkal, az általam megélt érzésekkel, az érzelmekkel, amelyek szintén gyomorrontást okozhatnak, ha nem tudok, vagy csak nehezen nézek velük szembe.

Összevisszaság, diszharmónia van bennem. Melyik az a helyzet, vagy ki az az ember, akit nehezen „emésztek meg”?

Mi az a történés az életemben, amelyről úgy érzem, már-már tarthatatlan, túl sok számomra?

Egy idő után talán fel is fogok lázadni a nem „megemészthető” helyzet vagy ember ellen. Valami „megfeküdte a gyomromat”. A szorongás, a bizonytalanság „felfordítják a gyomromat”, és mivel az emésztési folyamat nem tud normálisan működni, egy ideig visszautasítom az ételt, ugyanúgy, ahogy az új gondolatokat is.

Ha megtanulok szeretetet varázsolni az élet adta helyzetekbe, mert a szeretet olyan fűszer, amitől finomabb lesz az étel.

Minden egyéb előtt kérdezed meg magad, hogy mi alakította benned ki a tüneteket?
Mihelyt megvan az ok, azt oldod, akkor a tünet elmúlik.

Szeretettelheart

Kép: Internet