Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyümölcsoltó Boldogasszony

2021.03.25

„A hiedelem szerint az a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján óránként imádkozik, élete párjának közreműködésével biztosan teherbe esik.

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja Jézus fogantatásának ünnepe, Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust. A hírt Gábriel arkangyal vitte el a Názáretben lakó Máriának.
Március 25-e ezért a legszélesebb értelemben véve termékenység-ünnep. Ez az alapja annak a szokásnak, hogy ezen a napon végzik a fák oltását, tisztogatását és ezen a napon kell palántázni is, mert az új oltáson, palántán áldás lesz.
Az Ipoly-vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert úgy tartották, ha letörne az ága, az szerencsétlenséget hozna. 
Zagyvarékason, a Mura-vidéken, Göcsejben él az a hiedelem, hogy a Gyümölcsoltó Boldogasszonykor beoltott fának az ágait nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki belőle.
Aki a beoltott fát levágja, az megvakul, halála után, pedig elkárhozik. Vannak helyek, ahol Boldogasszonykor a gyümölcsfáról vágott gallyat eltüzelik, hogy ezzel akadályozzák meg a fák férgesedését. Egyes vidékeken a terméketlen fát termővé tudták varázsolni ezen a napon.
A moldvai csángók megfenyegették a terméketlen fákat, hogy kivágják őket, mire a fa, termővé fordult. Csíki falvakban az ilyenkor oltott gyümölcsfákra rontás ellen piros szalagot kötöttek.

Időjárási megfigyelések is kötődnek ehhez a naphoz. Ha ilyenkor megszólalnak a békák, akkor még negyven napig hideg lesz. Ha derült az idő, akkor jó termés várható. Ha március 25-én hideg idő van, akkor hamarosan vége a télnek.”
Forrás: Skanzen.hu

gyumolcs.jpg

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak.
A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

Mi köze a két ünnepnek egymáshoz?
Nos, a valódi nőnap március 25.
Amit csak a nők képesek adni, nőkön keresztül tud egy lélek a Földre születni.
Elértünk ahhoz az időkapuhoz, hogy felismerjük a harcos nők ideje elmúlt. Bíztatok minden lányt, asszonyt, anyát, nagymamát, hölgyet, hogy vállalja fel teljes „mellszélességgel” nőiességét, nőként létezését.
Hiszen ennél nemesebb feladatot nehéz elképzelni, mint azt hogy a mindent átölelő, befogadó szeretetet megmutatni, tovább örökíteni a Világban, nem igen tudok.

Épp ideje, hogy a méltatlanul megtagadott, kitagadott részünket elfogadjuk, visszafogadjuk, egyesítsük tenmagunkban.
A nőt, a női létet, Istenanyát, vagy ha így egyértelműbb, akkor Isten női aspektusát.

Már nem Sophiaként kellene rátekinteni, hanem visszahelyezni az eredeti „helyére”, állapotába.
Nyilván ezt az egyházi körök nem fogják megtenni, hisz sok ezer éven át nem tették és csak a férfi Istent, fogadták el, imádták, s tanították mindenkinek.
Tenmagadban viszont bármikor megteheted, hogy elfogadod, élteted, kapcsolatot keresel Vele, és ÉLŐ KAPCSOLATOT ápolsz Vele nap, mint nap.

A világ akkor fog megváltozni, ha Istenanyát visszafogadjuk, elismerjük az Őt megillető, méltó helyére: Szívünkbe!heart

Kép: Kolozsvári Dankó Rebeka