Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boszorkány

2020.11.05

A boszorkány gyógyító személy, aki főleg a természetben megtalálható gyógyhatású füvek ismerője, az azokból készített főzetekkel gyógyított.

Használják még a: javasember, javasasszony, sőt hallottam már az aranyasszony elnevezést is rájuk.

Etimológiai megközelítése a teljesség igénye nélkül:
ómagyar: boszorkány (tudó)
perzsa: buzurgán (tudós, varázsló) < busurge, buzurk (képes)
sumér: buzur-ga-an (tudós) < buzur (rejtély) + ga-an (megoldó)

Ha megfigyeljük a különféle nyelvekben, ahol az eredetét vizsgáljuk, akkor ugyan arra a következtetésre jutunk, hogy valami természetfelettit tudó és alkalmazó emberről van szó.
A boszorkányokat, boszorkányságot azonosítják a Lunális, vagyis a Hold energiájával dolgozó / működő / létező embereknek is.

Ha összegezzük mindezt és tudásunk van arra, hogy a Hold (Luna) az nem egy hideg, szeszélyes bolygó, hanem szeretettel átölelő, felemelő, befogadó, gondoskodó, tápláló, női energia, akkor eljutunk a lényegig, az Istenanyai minőségig.
 
Mint ahogy Istenanyát is elvették tőlünk bizonyos érdekeltségi körök, így minden Vele összefüggésben levő erőt és energiát, avagy Őt követő, Benne hívő embert üldöztek, máglyára vetettek, vagy ma kinevetnek mindazok, akik nincsenek tisztában alapfogalmakkal, vagy érdekeik úgy kívánják, hogy minden, ami Ő eltűnjön a Föld színéről.
Hogy ennek mi és ki, melyik korban az oka és elkövetője, ezt mindenki tudására és szabad fantáziájára bízom, mert nem tisztem megítélni.

Valamikor a boszorkányságot üldözték (és tedd a szívedre a kezed, Kedves Olvasó, ma is ezt teszik), bizonyos érdekeltségi körök.

A szegények titokban a boszorkányhoz fordultak, ha nagy volt a baj.
A boszorkányokat a hatalmon levő vallás és a hivatalosan gyógyítással foglalkozók üldözték, mert jóval, nagyobb hatékonysággal tudtak gyógyítani, mint ők. A boszorkányok jó hírét igyekezett az egyház aláásni, és őket rágalmakkal befeketíteni.

Ma egy olyan filmet hoztam, ami bár régi, fekete-fehér, de hűen tükrözi azt a megátalkodottságot, féltékenységet, tudást és ártatlanságot is, ami övezi a boszorkányságot.

Ítéletmentes, jó szórakozást kívánok!