Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ön bűntett! – Ön büntet?

2018.10.08

Nem, most nem a kriminalisztika világába látogatunk el, hanem egy rövid utazást teszünk önvalónkhoz.

Sokan mióta tudatosult jelen földi létük ebben a világban, hajlamosak arra, hogy egy vélt vagy valós ok miatt büntessék magukat. Büntetésnek számos formája és fajtája van, amit sok esetben fel sem ismernek az érintettek. Nyilván, ha tudják, hogy büntetik magukat, azaz tudatosan teszik, akkor vagy azon okból, mert így érzik helyesnek, vagy erre tettek ígéretet.

Ezeken az embereken is lehet segíteni, amennyiben ezt kérik, megismertetve velük a büntetés nélküli lehetőségeket.

Én most mégis sokkalta inkább azokról írok, akik fel sem ismerik, hogy büntetik magukat és ez által a környezetüket is. Ők azok, akik szenvednek, mert fogalmuk nincs, hogy mi az, ami történik velük?

Példámban a hölgy neve – legyen Piroska-, azzal büntette önmagát hosszú-hosszú évek óta, hogy nem talált olyan pár kapcsolatot, ami TÁRS kapcsolat lett volna. Kihasználták a férfiak, sok esetben megalázták és nem tudott kilépni a kapcsolatból, csak hosszas szenvedések után, komoly lelki, fizikai sérülésekkel. Esetében ez, mint egy ismétlődő sorminta, mindig így alakult. Ekkor találkoztam vele.

A találkozóra egy csinos, jól öltözött, középkorú hölgy jött el. Tétován mutatkozott be, tekintete időnként kutatva figyelt minden irányba, egyértelműen félt.

Miután megnyugtattam, hogy itt semmiféle veszély nem leselkedik rá, majd megkínáltam egy csésze teával, döcögősen indult el beszélgetésünk, nehezen találta a szavakat, kifejezéseket arra az állapotra, ahogy akkor érezte magát.

Némi elterelő „hadmozdulat” után, kitárulkozott.

Kicsiny gyermekként sokszor hallgatta Anyjától, hogy nem szabad ezt sem, azt sem, mert ha nem így cselekszik, ahogy ő engedte, akkor válogatott büntetésekben lesz része, részben tőle, részben imádott Apjától.

Innen hozta azt a berögzülést, hogy ő egy sokad rendű valaki, aki csak úgy élhet, ha pontosan megmondják, hogy mikor, mit és hogyan tehet, vagy nem tehet. Eszébe sem jutott lázadni, vagy mást tenni, mint amihez engedélyt kapott.

Férjével Anyja javaslatára kötött házasságot, érzelmi szálak nem fűzték a férfihez.

A férj, miután rájött, hogy Piroska nem, hogy nem szereti, de tökéletesen semleges számára, s mint egy robot teszi a dolgát a háztartásban, majd este az ágyban is, elkezdte ütlegelni, megalázni, kihasználni s mellette más nőkkel szexuális kapcsolatot létesíteni. Két gyermekük született, s az apának kéjes örömet jelentett, ha anyjukat előttük verheti. Ha Piroska szüleinek panaszkodott, anyjának az volt a válasz, hogy „Mert kevés vagy, és nem nyújtod neki a maximumot!”

Piroska ég többet dolgozott, meg pedánsabb lett otthon, de ez sem volt elég. Ráadásul elkezdte utálni magát, mert nem tudott megfelelni sem a férjnek, s később a gyermekeinek sem, akik fiúk révén az apjuk mintáját alkalmazták az anyánál.

guzsban.jpg

Pszichiátriai kezelésekre szorult a teljes összeomlása után. Ekkor adta be a férj a válópert, mondván „Bolonddal nem él együtt!” Fiai az apjukkal tartottak Piroska egyedül maradt, lakás nélkül, hisz azt a bíróság az apának és fiúknak ítélte, bár eredendően a lakás tulajdonosa Piroska volt. Szülei kitagadták, mint megbízhatatlan és összeférhetetlen bűnöst.

Egy barátnőjénél húzta meg magát és kezdett újra munkát keresni. Majd messze nem a képességeinek megfelelőt találva meg, elárusító lett egy divatházban. Itt találkozott pár év után Jancsival, aki befogadta a lakásába, egy boldogabb élet reményében vele is tartott. Pár hónap elteltével az előzőek ismétlődni kezdtek. A számonkérések, verések, megalázások. Ez még három kapcsolatában zajlott ugyan így.

Az alapmintája az volt, hogy amennyiben nem azt teszi, mint amit elvárnak tőle, akkor büntetés következik. Ha mástól nem, hát önmagától.

Sokat dolgoztunk azon, hogy észrevegye és megszeresse azt a gyermeket, aki a legbelső önmaga, aki annak idején tele vágyakkal, álmokkal indult el az úton.

Mára már ismeri – újra - a gyermeket. Ismeri, szereti, szeretgeti és jutalmazza. Nem akarja büntetni önmagát, mert megértette, hogy ez a valódi bűntett.

Már nem akar megfelelni önmagán kívül, senkinek.
Kép: Internet