Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Láthatóvá válni

2019.03.10

Dr. Hörömpö Andrea (http://horompoandrea.hu) „Láthatóvá válni – Hallasd a Hangod!”című online előadását valami miatt ma épp negyedszer hallgattam meg. Mindig tud valami újat mondatni, mindig van valami AHA élményem ezzel kapcsolatban.

Mai frenetikus felismeréseim egyike arra a kérdésére jött, hogy:

Mikor, hol és kinek hitted el azt, hogy tökéletesnek kell lenned? Mi a nézőpontod a tökéletességről? Hajlandó vagy-e hibázni?

Azt érdemes tudni, hogy mindaz, amire nem vagy hajlandó, annak ellenállsz, azt megszilárdítod. Ott megállítod az áramlást. Blokk alakul ki, ahonnan nem tudsz tovább lépni.

Volt egy munkahelyem, ahol a vezető a felvételi interjúnál elmondta, hogy:

O.k. fel vagy véve. Kérem, értsd meg, hogy mi hogy dolgozunk! HIBÁZNI NEM LEHET! Ettől még hiba előfordul, de nem LEHET!

Szép! Nem kis blokkot és nem kevés görcsöt alakít ki az ember lányában.

Később a vezetést / kollégákat megismerve, meg kellett tapasztaljam, hogy hiba bizony, előfordul. Sőt! Azt is megtapasztaltam, hogy az a vezető, aki felvételeztetett is követ el hibákat, nem kicsiket ámde nagyokat. A hab a piskótatekercsen az volt, hogy természetesen az ő hibáit is igyekezett más – nem egyszer az én – nyakamba varrni.

Sokáig, túl sokáig hibáztattam magam mindezért. Vádoltam magam a figyelmetlenségemért, bántottam magam, hogy rosszat tettem.

i-am-queen-mary-3d-scanning-1.jpg

Ma már tudom, hogy pedig NEM! Részben, mert a vezetőség nem biztosította azokat a körülményeket, hogy minimálisra korlátozódhasson a hiba százalék, részben meg már tudom, hogy nem én voltam a rossz. Sőt! Rossz senki nem volt, mint ahogy jó sem. Egy választást hoztam / hozott.

Egy olyan választást, amit ma én, nem választanék.

Tökéletes ember nincs. S, ha egy vezető ilyen munkatársakra vágyik, akkor bizonyosan csalódni fog, mert elvárásai vannak, ahelyett, hogy hagyná azt, hogy a munkavállaló örömmel dolgozzon, olyan munkában, amit ragyogóan csinál, ami a cég számára teremtő.

Mindezt ma már tudom. És ma már hálás vagyok, hogy megtapasztalhattam és mára felismerhettem, hogy sokat profitáló vállalkozást csak úgy lehet jól és hosszútávon működtetni, hogy ott valódi örömmel dolgoznak a munkavállalók.

Köszönöm!
Kép: Internet