Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SM és a szuper csapat

2014.02.10

 A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

A sclerosis multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A sclerosis multiplexben a szervezet tévedésből ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely (az idegrostokat szigetelő, zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag) ellen. Ennek eredményeként kialakul a myelinhüvely gyulladása és károsodása, amely végül az idegek károsodásához vezet. A folyamat eredményeként hegesedés (sclerosis) alakul ki több területen (multiplex). Idővel ez a károsodás lelassítja, vagy megakadályozza az izomkoordinációért, az izomerőért, az érzékelésért és a látásért felelős idegeken az ingerület (információk) továbbítódását. A betegségnek mintegy kétszer annyi nő esik áldozatául, mint férfi. A legtöbb beteg az első tüneteket 20 és 40 éves kora között észleli. A sclerosis multiplex lefolyása kiszámíthatatlan, súlyossága változhat. Van, akinél a betegség enyhe formája alakul ki, míg mások esetében tartós funkcióromláshoz vezethet. A kezeléssel módosítható a betegség lefolyása, és enyhíthetők a tünetek. 20010725schwann3.gif

Milyen tünetek utalnak sclerosis multiplexre? A sclerosis multiplex tünetei nagyfokú változatosságot mutatnak az érintett idegek elhelyezkedésének függvényében.  

Mikor forduljunk orvoshoz? Bár a zsibbadás, érzéketlenség leggyakrabban nem a sclerosis multiplex tünete, fontos, hogy felkeresse orvosát, ha napokon, heteken keresztül fennálló zsibbadást, érzéketlenséget észlel, különösen, ha ez a szervezet nagy területét érinti. Orvosa meg tudja állapítani, hogy Ön sclerosis multiplexben, vagy valamilyen más neurológiai betegségben szenved-e. Keresse fel orvosát tartós kettős látás, egyensúly-bizonytalanság vagy látásromlás esetén is! Zsibbadás vagy érzéketlenség egy vagy több végtagban. Ez jellegzetesen egyszerre a test egyik felét érinti: vagy az alsó, vagy pedig a felső részét. Részleges vagy teljes látásvesztés. Általában az egyik szemen alakul ki, továbbá megjelenhet szemmozgáshoz társuló fájdalom is. Kettős látás vagy homályos látás. A test különböző részeinek zsibbadása. Bizonyos fejmozdulatokra kialakuló elektromos sokk-szerű érzés. Tremor, koordinációs zavar vagy bizonytalan járás. Fáradtság. Szédülés. Bizonyos esetekben a sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél izommerevség vagy spaszticitás, elkent beszéd, bénulás, továbbá vegetatív zavarok (például a hólyag és a székletürítés elégtelen szabályozása), illetve szexuális problémák alakulhatnak ki. A betegséghez pszichés változások is társulhatnak, így feledékenység és koncentrációs zavar is kialakulhat.

Dr. Zsuga Judit, neurológus nyomán.

 

Régóta barátom – legyen itt Csabi – hívott fel a napokban, hogy épp most kórházban, és nem szeretem állapotban, van.

Egy sok évvel ez előtt diagnosztizált betegség, ami miatt kórházba kényszerült, nevezetesen az SM (sclerosis multiplex). Tünetei: derék, gerinc fájdalom, lábzsibbadás.

Ismerem, tudom, ha már kórházban van, akkor ez mégsem csak egy szimpla kis fájdalom, hát munkámat félretéve csak Vele foglalkoztam. Derítsük ki, mi ez az egész, mik az okai, mi lehet a kapcsoló, miért most…stb?

Váltott telefonnal, 3 napon át, orvosokat belevonva konzultáltunk és lám, és lám… 3 nap után – ismét egy eset -, amikor a nagy hírű kórház team-je  szájtátva figyeli hihetetlen gyógyulását.

Mindenképp tudni kell, és mélységes elismerésem Csabinak, hogy nagyon akar. Nem menekül bele a betegségébe, hanem meg akarja fejteni okát, meg akarja oldani, most már véglegesen.

És itt teszem hozzá, hogy minden tiszteletem az orvosnőnek – Csabi kezelő orvosa- aki, bár nem ismeri annak miértjét, hogy holisztikusan is lehet kezelni egy problémakört, de nyitottan és szabad teret és nevét adva, fogadta el, hogy a Kalium phosphoricum segít, a lelki feldolgozás mellett.

 Nézzük mit is tesz az a „csodaszer”? Ha az tudjuk, hogy az idegsejtek az ingerületeket közvetítik, akkor értjük az SM lényegét, ahol is ez nem történik meg. Magyarul: az agy kiadja a parancsot, hogy emeld meg a lábad. Az idegsejteken keresztül elér a parancs az izmokhoz és a parancs végrehatódott. Az SM esetében, az agy kiadja a parancsot, egy darabig, pl. a gerincvelőig el is ér, majd ott „elvész”, mert nem tudja közvetíteni az aktuális idegsejt a parancsot.

Tehát mi is történik?

Nem jó a kapcsolat, vagy nincs kapcsolat a parancs kiadás és a tökéletes végrehajtás között.

A kalium phosphoricum ebben olyan módon tud segíteni (egyébként egy homeopátiás készítmény), hogy szinte felfényesíti az idegi kapcsolatokat.

Mint amikor Józsi bácsi a hurkát tölti.

hurka.jpg

Egy, folyamatos műveletet hajt végre, aminek a legvége, egy kiváló étel.

A hurkatöltő elejének (agy), kapcsolata van, az utolsó hurkapálcával is (igevégződés).

Ha ez a kapcsolat megszakad – Józsi bácsi nyomdafestéket nem tűrő szavalásba kezd – és Csabi nem tudja a lábát felemelni.

Lsd: idegsejt kép

idegsejt.jpg

 

Amikor egy embert nézünk, bármilyen problémakörben, akkor azt teljes, egészében vizsgáljuk. Eddig a fizikális oldalt láttuk. Most menjünk bele a lelki, érzelmi oldalba is.

 

Azt már tudjuk, hogy az idegsejt, nem közvetíti az ingerületet ebben a kérdéskörben. Egyszerűen nincs kapcsolat.

El is értünk a lényeghez. NINCS KAPCSOLAT. Amikor egy kineziológiával foglalkozó ember ezt megtudja, azonnal azt is látja, hogy – mint jelen esetben is – generációkon átívelő a gyökér ok. Kapcsolati kérdéseket kell megkeresni és megoldani, oldani.

Csabival ezen dolgozunk most, igen jó eredménnyel és sikerrel.

 

Fantasztikus érzés, hogy egy olyan team-ben dolgozhatom, ahol a „beteg”, orvos és kineziológus ugyan azt akarja, és ezért megtesz mindent, nevezetesen: ne csak tüneteket kezeljünk, hanem az ok-okozati összefüggéseket megoldva jussunk teljes és tökéletes megoldásra.

 team.building.activities.jpg