Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nehezen kezelhető emberek

2020.02.01

Nem régiben megkérdezte valaki tőlem, hogy mit kezdjen azokkal az emberekkel, akik nehezen kezelhetők, ártó-bántók, sok esetben olyan mennyiségű energiát szívnak el tőle, hogy a velük való találkozás után, teljesen elgyengül?

Lássuk, milyen típusú esetekkel találkozhatunk?

Az irányító

Megszállottan igyekszik átvenni feletted a kontrollt, meg akarja mondani, hogyan kellene létezned és érezned. Mindenről van véleménye.
Az érzelmeidnek szerinte sosincs alapja, mert nem férsz bele a saját kis szabályaiba. Sokszor azzal kezdi a mondandóját, hogy “tudod, mi kell neked?” és aztán persze meg is mondja, nehogy eltévedj. Úgy érezheted magad tőle, mint akin buldózerrel átmentek kétszer.

Megoldás:
A titok az, hogy soha ne akard átvenni az irányítást. Legyél asszertív, de ne akard megmondani neki, mit csináljon. Mondhatod azt, hogy “köszönöm a tanácsot, de ezt egyedül szeretném megoldani.” Legyél magabiztos vele szemben, ne hagyd, hogy áldozatszerepbe kényszerítsen.

A narcisztikus

A mottója az, hogy “én vagyok az első”. Minden róla szól. Úgy érzi, ő a legfontosabb a világon, imádja a figyelmet, áhítja mások csodálatát. Azért is veszélyes, mert nincs benne empátia, és nem igazán képes a feltétel nélküli szeretetre. Ha nem úgy csinálsz mindent, ahogy ő akarja, akkor büntetni kezd érte.

Megoldás:
Az elvárásaid legyenek reálisak. Ez az ember érzelmileg korlátozott. Inkább ne ess szerelembe vele, és ne várd el tőle, hogy önzetlen barátod legyen. Soha ne hagyd, hogy az önértékelésed tőle függjön, és ne bízd rá a legmélyebb érzéseidet. Ha elkerülhetetlen a kapcsolat vele, akkor úgy tudsz jól együttműködni, ha mindig kidomborítod, milyen haszna származik abból, amit közösen kell megoldanotok.

A tehetetlen

E típus folyamatosan azt sugározza környezete felé, hogy soha semmi nem sikerülhet nekik. Számára minden vállalkozás eleve kudarcos, semmibe sem érdemes belefogni, mert az halálra van ítélve. Minden erejével arról szeretne meggyőzni másokat, hogy terveik a valóságtól elrugaszkodottak. Könnyen fel lehet ismerni, hisz életében soha semmit nem ért el, legyen az magánéleti, vagy szakmai megvalósítás.

A folyamatosan beszélő

Az ember, akit nem érdekelnek az érzéseid. Csak saját magával törődik. Ha beszédbe elegyedsz vele, akkor hiába várod, hogy szót kapj, nem hagy válaszolni. Az is előfordulhat, hogy olyan közel lép hozzád, miközben beszél, hogy szinte az arcodba lélegzik, ha hátralépsz, akkor még közelebb jön.

Megoldás:
Tudnod kell, hogy nem hatnak az ilyen emberre a nonverbális kommunikációs eszközök. Közbe kell vágnod, félbe kell szakítanod, ha azt szeretnéd, hogy meghallgasson. Pár percig hallgasd, aztán udvariasan mondd neki, hogy “nem akarlak félbeszakítani, de a többiekkel is beszélnem kell, vagy oda kell érnem valakihez, vagy ki kell mennem a mosdóba…” Sokkal barátságosabb ez a taktika, mintha azt mondanád, hogy “maradj már csöndben, az őrületbe kergetsz!” Ha egy családtagodról van szó, akkor őszintén mondd meg, hogy szeretnél te is megszólalni.

A hibáztató és a kritizáló

Számára az a legnagyobb boldogság, ha valakit hibázni lát, és ezt az illető orra alá is dörgölheti. Találkozhatunk vele bárhol, és arról ismerszik meg, hogy boldogság önti el, ha olyan embereken csámcsoghat, akik valamilyen hibát követtek el. Célja, hogy porig rombolja az önbecsülést, és követőket próbál megnyerni magának az áldozata közül. Jellemző rájuk, hogy semmit nem szeretnének kezdeni az életükkel, hisz olyan nagy bennük a félelem a hibázástól, hogy kizárólag olyan dolgokba vágnak bele, amelyek nagyon alacsony kockázattal járnak. Gyakran ők maguk alakítanak ki olyan környezetet, hogy az áldozatokat hibára késztessék. A belső bizonytalansága olyan nagy, hogy muszáj minden nap egy áldozatot találnia, akire kivetítheti a lelkében zajló sötét folyamatokat. Senkinek sem segít, inkább megvárja, míg elbuknak a körülötte élők, és kritizál a végtelenségig.

Megoldás:
Soha, de soha ne vedd magadra, amit mond. Biztos lehetsz benne, hogy nem a jó szándék vezérli, amikor kritizálja a munkád vagy éppen téged, egyszerűen csak élvezi, hogy leteremthet. Ha megint neked esne, és a hibáidon köszörülné a nyelvét, csak annyi a dolgot, hogy mosolyogj, nézz szépen, és engedd el a füled mellett a monológját. Gondolj másra közben, járj lélekben máshol – ne hagyd, hogy lehúzzon!

verszivo.jpg

Az irigy

Úgysem fog sikerülni – ez a jelszava, aki nem akar bízni abban, hogy más is sikeres lehet. Csak arról képes beszélni, miért fogsz elbukni, miért nem lesz esélyed, és szerinte inkább bele se kellene vágnod a terveid megvalósításába. Próbálja elhitetni veled, hogy tehetségtelen vagy és túl kevés ahhoz, amit véghez akarsz vinni. Fondorlatosan csinálja, hiszen úgy tesz, mintha óvni akarna a kudarctól, pedig a magyarázat ennél jóval egyszerűbb: nem akarja, hogy sikereket érj el, mert akkor talán túlnősz rajta. Irigy és féltékeny, és az a leghőbb vágya, hogy senkinek se legyen boldog és kiegyensúlyozott élete.

Azokra vadásznak, akik már elértek valamit. Hangsúlyozzák, hogy tisztességtelen módon érték el céljaikat, szerencséjük volt, ami nem fog sokáig tartani. Semmi jót nem képesek elérni az életben, mivel negatív felfogásukból semmi jó nem származik. Minél piszkosabban gondolkodnak, annál jobban beszennyezik saját életüket, azt kapják, amit adnak. Mivel irigyek és féltékenyek, állandó boldogtalanság a részük, ezért minél több embert a maguk szintjén szeretnének tudni.

Megoldás:
Ha meg tudod oldani, akkor igyekezz minél később tudatni vele a terveidet vagy azt, ha valami jó dolog történt az életedben. Húzd, halaszd a találkozást, és igen, titkolózz is, mert hidd el, egy perc alatt elkedvtelenít. Ne hagyd, hogy fogást találjon rajtad; iktasd ki őt az életedből!

Konfliktuskereső

Ez esetben kifinomult módszerrel van dolgunk. Szándékosan konfliktusokat provokál emberek, embercsoportok között az oszd meg és uralkodj elv alapján. Egyes esetekben, amikor sikerült konfliktust kiprovokálni, a békítő szerepet veszi fel, holott eredeti célja az, hogy addig konzerválja a konfliktusos állapotot, amíg csak lehet.

A drámakirálynő

A legkisebb dologból is képes hatalmas drámát csinálni. Egy sima náthába bele akar halni, ha eltörik egy pohár, akkor világvége van. Mindenben meglátja a rosszat, minden apró problémától összerogy, és minden megoldandó feladattól pánikba esik.

Megoldás:
A drámakirálynő nem képes energiát elszívni tőled, ha nyugodt maradsz. Vegyél pár mély levegőt, az segít, hogy ne rántson bele a hisztériájába. Ha pedig inkább olyan emberekkel vedd körül magad, akik feltöltenek. Az életed minősége múlhat rajta.

Az arrogáns

A mindentudók típusa. A lehető legkisebb erőfeszítést hajlandók csak megtenni a mindennapi életben való érvényesüléshez, ennek ellenére a legjobbnak érzik magukat, és jó érzéssel tölti el őket, ha a körülöttük élő emberek szomorúak, vagy kellemetlen helyzetbe kerülnek. Fenntartják, hogy mindenre van válaszuk, és a helyes vélemény csakis az ő birtokukban van. Onnan ismerszik meg, hogy elrejti a gyengeségeit és a tehetetlenségét.

Az áldozattá válás és a panaszkodás

Ez a típus azt hiszi, az egész világ ellene dolgozik. Folyamatosan panaszkodik mindenre és mindenkire. Folyamatosan magára irányítja a figyelmet, és áldozatként tünteti fel magát. Azt mutatja, hogy szüksége van valakire, aki megvédi, megmenti, pedig valójában nem így van, hiszen attól lesz boldog, ha élete végéig az áldozat szerepében tetszeleghet, hisz egész életében áldozatként szeretne élni. Őt mindenki megveti, kihasználja, őt senki sem szereti, ő nem jó semmire – ezek a leggyakoribb gondolatai. Mindig mást hibáztat, soha nem vállalja a felelősséget semmiért, és téves bűntudatot ébreszt a körülötte élőkben. Élethelyzetükért a társadalmat, kollégáikat, családtagjaikat hibáztatják, és folyamatosan bizonyítékokat gyűjtenek arra, hogy ők áldozatok. Egy kis figyelmet, boldog pillanatot koldulnak, ám azzal nem élnek, csupán az energiát szívják. Veszélyesek, mivel az emberekben lévő jóra vadásznak.

Megoldás:
Állíts fel határokat. Ha kell, mondd meg neki kedvesen, hogy szeretnél neki segíteni, megoldani a problémát, de nem akarod hallgatni órákig a panaszait. A testbeszéd, mint a keresztbe font karok vagy a szemkontaktus megszüntetése is segíthet.
Vagy mondd ezt: „Biztosan nagyon nehéz lehet neked.” Aztán finoman tudasd vele, hogy neked más dolgod van, és hagyd ott. Ha azt látja, hogy nem vagy vevő a sirámaira és nem kezded azonnal sajnálni, másik áldozatot keres magának.

(Nagy Aliz írásának felhasználásával)
Kép: Internet