Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermek

2014.06.03

 "Fent a felhő szélén,
egy angyal mindent lát
hogy a világot a Földön 
gyerekek rajzolják."
-Kormorán: Egy angyal mindent lát -

Amikor két fölnőtt úgy dönt, hogy egymást válasszák társul, akkor szóba kerül a gyermek kérdés is.
Szeretnénk vagy nem.
Egyik igen, másik nem. ...
Mikor mind a ketten szeretnének gyermeket, akkor meg is van az egyesség. Megbeszélik, hogy milyen elvek, gondolatok alapján szeretnék nevelni majd ... és általában a gyakorlat másképp alakul.
Természetesen a fő vonalak egyezhetnek, de akinek van már gyermeke az tudja, hogy a lélek, amikor leszületik a Földre, hoz magával tanulni, tapasztalni valót és, ha nem tudatosan vállalunk gyermeket, akkor bizony felülírhatja azt az elképzelést, ami szerint mi elgondoltuk, hogy nevelni fogjuk.

dscf0521.jpgNem olyan rég olvastam egy tanulmányt, miszerint egy gyermeket valójában nem is lehet nevelni, a szó hagyományos értelmében. 
Azokat a genetikai kódokat fogja megélni, szokás halmazban hozni, amit magával hozott, amit átörökítettünk. Természetesen valamennyit lehet "csiszolgatni", de lényegileg megváltoztatni, nem.

De mi történik olyankor, amikor egy kapcsolatban - még ha évek óta tart is - az egyik fél szeretne gyermeket, a másik nem?
Sokszor látom, hogy bizony ez egy olyan kérdés, ami szakításhoz vezet, vagy olyan megalkuváshoz az egyik fél részéről, ami mindig fájó seb marad, nem tud begyógyulni.

Mindenképp érdemes előre tisztázni, hogy ki, mit szeretne, hogy képzeli el a közös jövőt? Amennyiben más-más az elképzelés, akkor azt is érdemes tisztázni, hogy így, ilyen módon tudnak-e együtt élni?
Szakember vezetésével meg lehet keresni az okot, ha nem egyértelmű a felek előtt, hogy vajon mi az ami miatt nem akar valamelyik gyermeket?
Mi az a blokk, mi az a sérülés, ami gátolja ezt?
Majd, ha már ismerik az okot, akkor érdemes oldani azt, hogy egy kiteljesedett, boldog életet tudjanak egymás mellett, egymásért élni, mindnyájan.