Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Családon belüli lelki erőszak, avagy birtokolni, felső fokon

2018.11.08

Amikor családon belüli erőszakról beszélünk, akkor mindenki arra gondol, hogy elveri, megüti, megtépi…stb. a családtagját egy másik.

Nem szoktunk beszélni a lelki erőszakról, bár sok esetben sokkal mélyebb és nehezebben gyógyuló sebeket, sérüléseket ejtenek.

Induljunk ki a birtoklásból, birtoklási vágyból, ami egyik legnyilvánvalóbb eszköze a lelki erőszaknak.

Adott egy család, ideális esetben TÁRS kapcsolatban élnek a szülők. Ilyen esetekben én még nem hallottam bármelyik féltől is azt, hogy: gyermekem, házam, autóm…stb. Ideális esetben minden közös, mert együtt teremtették, eszükbe sem jut, hogy egyes számban beszéljenek gyermekükről, avagy közösen megteremtett vagyonukról.

De azt sem hallottam, hogy feleségem, férjem. Mert ideális esetben a másikat sem akarja birtokolni hisz már megértette és meg is élte, hogy egy valódi TÁRS kapcsolat felemel és szabaddá tesz, nem pedig leigáz, és birtokol.

eroszak.jpg

Más eset az a kapcsolat, ahol valamilyen szinten alá-, fölé rendelt szerepeket élnek meg a felek. Itt már birtoklásról van szó. Szóhasználatban is megélik, kifejezik: párom, gyerekem, autóm, házam…stb., holott lehet, hogy az a vagyontárgy pont a másik fél révén került tulajdonukba.

Ezek az ember nem tartják tiszteletben a másik felet annyira sem, hogy elismerjék a másik tulajdonszerzését.

Nem tartja tiszteletben a másik gondolatait, elképzeléseit – sok esetben meg sem hallgatja azt-, csak mondja a magáét szinte kinyilatkoztatva, amihez minden családtagnak joga és kötelessége alkalmazkodni, elfogadni, fejet hajtani. Amennyiben mégis elmondaná a véleményét, ami nem egyezik meg a kinyilatkoztatóéval, akkor rácsapja az ajtót, nem áll vele szóba, egyszerűen ott hagyja. Elmenekül az elől, hogy szembe kellene néznie a másik elképzelésével.

 Erőszak esetében a másik fél folyamatosan becsmérel, amit több formában is megtehet.

Például állandóan a mi vélt vagy valós hibáinkon viccelődik, teszi ezt akár társaságban vagy négyszemközt. Ha ezt megpróbáljuk kikérni magunknak, a következő válasz kapjuk: Te nem érted a viccet, olyan érzékeny vagy.

No, ezt a lelki erőszaknak.

Minden olyan esetben, amikor a másikra figyelek, akkor energiát adok át.

Minden olyan esetben, amikor valakire a véleményem ráerőltetem, rákényszerítem, akkor energiát rabolok.

Ahhoz hogy egy család ideálisan élhessen az átadás körforgásának kell létrejönnie, ami minden tagot táplál, emeli a rezgésszintjét, fel-, és megszabadít a napi rutin monotóniájától. Ezt már sokat megélt, fejlett, felnőtt lelkek képesek megtenni. Gyermek lelkek tanulják még.

Megpróbáltatásai minden kapcsolatnak vannak, a mai világban a stresszt és a felgyülemlett feszültséget sokszor a legközelebb álló emberen vezetjük le.

Érdemes figyelni a saját szavainkra, hogy olyan érzéseket fejezzünk ki velük, amit szeretnénk.

Családtagjainkkal is célszerű megosztani, amikor valamivel megbánt a másik, ahelyett, hogy évekig hordozzuk magunkban a fájdalmat.

Szeretettel!

Kép:Internet