Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Antiszociális kolléga / társ

2018.10.17

Sokan tapasztaltuk meg életünk során, hogy munkahelyünkön vagy a magánéletünkben olyan emberek is dolgoznak, akik képtelenek a közös munkára. Maguknak valók, és amennyiben a csapat együtt haladna, ők a visszahúzók, mindenben és mindenkiben hibát keresők.

Ezek a kollégák olyan antiszociális viselkedéssel bírnak, ami kifejezetten káros a munkahelyi légkörre és ez által a többi kolléga teljesítményére is.

Érdemes megfigyelnünk az antiszociális emberek viselkedési mintáit, hogy felismerve tudjuk kezelni azt:

Az antiszociális személyiség tulajdonságai a következők:

  1. Csak nagyon nagy általánosságokban beszél.

„Azt mondják…” ;

Mindenki úgy gondolja…” ;

„Mindenki tudja…” –kifejezéseket használ, különösen, ha valamit híresztel. Ha megkérdezik:

Ki az a mindenki…?”, akkor általában kiderül, hogy csak egy forrás van, és az antiszociális személy ennek alapján koholta azt, amit ő az egész társadalom teljes véleményének tüntet fel.

Ez számára természetes, hiszen az ő szemében az egész társadalom egy nagy ellenséges általánosság, amely különösképpen az antiszociális ellen van.

2. Az ilyen személy főleg rossz hírekkel, kritikus vagy ellenséges megjegyzésekkel, leértékeléssel és a többi kolléga elnyomásával foglalkozik.

Valaha az ilyen személyeket „pletykafészeknek”, „vészmadárnak” vagy „rémhírterjesztőnek” nevezték.

Figyelemre méltó, hogy az ilyen kolléga nem mond jó híreket vagy elismerő megjegyzéseket.

3. Az antiszociális személyiség rossz irányba ferdíti a kommunikációt, amikor üzenetet vagy hírt továbbít. A jó híreket nem adja tovább, és csak a rossz híreket terjeszti – gyakran kiszínezve.

Ezenkívül úgy tesz, mintha csak továbbadná a valójában kitalált „rossz híreket”.

4. Az ilyen személyiség körül megfélemlített vagy beteg társakat vagy barátokat találunk, akik esetlenül viselkednek az életben, kudarcot vallanak, sikertelenek.

Az antiszociális személyiség közeli társának és/vagy kollégájának nincsenek tartós nyereségei, hanem rögtön visszaesik, vagy elveszti tudása előnyeit, mivel a másik személy elnyomó hatása alatt áll.

Testi kezelésnél az ilyen társak/kollégák általában nem gyógyulnak meg a várt időn belül, hanem rosszabbodik az állapotuk, és nehezen épülnek fel.

Amíg az antiszociális kapcsolat befolyása alatt állnak, eléggé haszontalan kezelni, segíteni vagy képezni az ilyen személyeket.

5. Az antiszociális személyiség rendszeresen rossz célpontot választ.

Ha az autógumi defektet kap, mert szögre hajtottak vele, ő egy társát szidja, vagy valami olyat, ami nem az a forrás, ami a bajt okozta. Ha a szomszédban túl hangos a rádió, belerúg a macskába.

Ha nyilvánvalóan X az ok, az antiszociális személyiség elkerülhetetlenül Y-t vagy Z-t hibáztatja.

6. Az antiszociális személy nem tud befejezni önállóan egy munkát. Minden tevékenység keresztülmegy egy sor lépésen, vagyis a munka elkezdődik; ameddig szükséges, folytatódik; és azután terv szerint befejeződik. Az antiszociális személy körül felgyülemlenek a befejezetlen feladatok.

7. Sok antiszociális személy a legriasztóbb bűnöket is szemrebbenés nélkül bevallja, ha rákényszerítik, de a legcsekélyebb felelősséget sem érzi velük kapcsolatban.

Cselekedeteinek kevés köze van vagy semmi köze nincs a saját akaratához. A dolgok „csak úgy megtörténtek”.

Nincs érzéke az ok-okozati összefüggésekhez, és ezért különösen képtelen lelkiismeret-furdalást vagy szégyent érezni.

8. Az antiszociális személyiség csak romboló kollégákat támogat, és kirohan minden építő vagy jobbító kolléga ellen, és támadja őket.

9. Ez a személyiségtípus csak romboló cselekedeteket helyesel, és hadakozik az építő vagy segítő cselekedetek, illetve tevékenységek ellen.

Különösen a művész vonzza gyakran mágnesként az antiszociális személyiségű embereket, akik valami olyat látnak a művészetében, amit el kell pusztítani, és ezzel burkoltan – „barátként” – meg is próbálkoznak.

10. Mások segítése olyan tevékenység, amitől az antiszociális személyiség csaknem tombolni tudna dühében, ám ugyanakkor a segítség köntösében ártó tevékenységeket előszeretettel támogatja.

11. Az antiszociális személyiségnek nincsen érzéke a tulajdonhoz, és úgy véli, hogy az az elképzelés, hogy bárki bármit is birtokol, csak ámítás, amit az emberek bolondítására találtak ki. Semmit sem lehet igazából birtokolni.

antiszoc.jpg

Nem biztos, hogy mind a 11 pontot minden antiszociális embernél felismerünk, de jelentős hányadát igen.

Nem könnyű védekezni az introvertált személyiséggel bíró ember által okozott negatív hatásokkal, de nem lehetetlen.

Ha felismerjük, hogy egy ilyen emberrel vagyunk kénytelenek együtt dolgozni, akkor érdemes megvizsgálnunk – ha módunk van rá – a hátterét. Mitől is lett ilyen?

Az esetek nagy százalékában a szülők / nagyszülők viselkedés mintáit hozta magával.

Innentől szabad döntésünk van, hogy otthagyjuk a munkahelyünket, vagy tudomást sem veszünk az efféle negatív hatásokról? Amennyiben képesek vagyunk ezeket a hatásokat figyelmen kívül hagyni, nyert ügyünk van.

Amennyiben lelki erőnk van ahhoz, hogy szembesítsünk a kollégát a viselkedésével, és ezt észérvekkel, higgadtan tesszük, tapasztalatom szerint elindul a pozitív változás benne.

Szervezet oldásnál előjönnek ezek a problémák, ahol kezelni is lehet azokat.

Szeretettel!

Kép: Emaze