Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A COPD-ről, kicsit másként

2013.05.20

 A COPD jelentése: krónikus obstruktív tüdőbetegség: a légzőrendszer fokozatosan, lassan súlyosbodó, tulajdonképpen visszafordíthatatlan betegsége. Idült hörghuruttal - a hörgők beszűkülésével és fokozott váladékképződéssel -, valamint tüdőtágulással - a léghólyagocskák folyamatos összeolvadásával - jár. Tünetei a fokozódó nehézlégzés, a köhögés és az eleinte főleg reggel jelentkező köpetürítés. codp.jpg

A betegség gyakrabban fordul elő azok között, akik poros, szennyezett, esetleg mérgező gázokkal telített levegőjű helyen - például bányában - dolgoznak. A COPD elsősorban mégis a dohányosok, különösképpen a 40 év feletti dohányosok betegsége. A világon 600 millió, Magyarországon 400-500 ezer COPD-s beteg él. A dohányzók mintegy 15 százalékánál alakul ki a kór.

A diagnózis első lépése a kórelőzmény felvétele, elsősorban a köhögés, a nehézlégzés kezdetének, gyakoriságának, jellegének tisztázása. Ezt fizikális és légzésfunkciós vizsgálat követi.

Mint szakértőnk meséli, létezik egy olyan műszer, amely kimutatja, "hány éves" a tüdőnk: praxisában előfordult már, hogy egy 49 éves dohányos 92 évesnek megfelelő tüdővel rendelkezett! A COPD alattomos betegség: a betegek többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor légzésfunkciója már csupán harmincszázalékos!

Mivel a COPD nem gyógyítható, a kezelés lényege a kórlefolyás lassítása, a légszomj és a köhögés csökkentése. A terápia részei lehetnek a köhögéscsillapítók, a gyulladáscsökkentők, az antibiotikumok, a hörgőtágítók, súlyos esetben az oxigénkezelés.

 

Eddig a szakirodalmi leírása.

Olvastam viszont már olyan megfogalmazását is, hogy tulajdonképp nem más, mint egyfajta rák típus. Tudjuk, hogy a leggyakoribb daganatos megbetegedés a tüdőrák, így ez is belefér.

Nálam 2007-ben diagnosztizálták a CODP-t, előzménye egy helyes kis tüdőrák volt.

Mint mindenkinek hosszas kezelések voltak előírva, só barlangtól, a gyógytornán át, sorolhatnám. Persze szteroidok szedése (sikeresen híztam is tőlük vagy 30 kilót, amit az óta sem tudtam leadni. – Később a főorvosnő beismerte: Hogy, na Maga az, akinek soha nem lett volna szabad szteroidot szednie.). Értékeltem az őszinteségét, annál is inkább, mert akkor minden módon tiltakoztam a szer ellen. Hiába. De „A kocka el volt vetve”, ahogy a bölcsek mondanák, így elindultam egy fulladással és nehézlégzéssel együtt járó úton. Évente mentem kontrollra, évente jártam a szanatóriumba, hosszabb-rövidebb ideig, szedtem a Spiriva és a Symbicort nevű készítményeket, illetve inhaláltam velük.

tudo.jpg

Egy idő után fantasztikusan elegem lett abból, hogy a gyógyszerek irányítsanak engem. Hogy 1 – ½ évenként 4-8 hétre kivonjam magam a forgalomból és szanatóriumba járjak. 2010-ben még próbálkoztam avval, hogy a kezelő orvosom felhívjam és telefonon, ill. postán kérjem a recepteket, illetve a szakorvosi javaslatot, arra nézve, hogy háziorvosom felírhatja a receptet, de miután volt egy kellemetlen megjegyzése a doktornőnek, később erről is letettem.

Barátnőm, aki asztmás, küldött nekem Symbicortot postán, azt használtam. Majd az is elfogyott. Illetve, a doboza most is itt van nálam. Naponta felrázom és jó mélyen be is, lélegzem, a levegőt.

Egy doboz, maximum 60 adagra elegendő. Ez, ha nagyon spórolósan is használom, akkor sem elég egy hónapnál tovább. Én ezt az egy dobozt évek óta használom. Akkor hogy is van ez?

Tudjuk, hogy a tüdő a félelem helye, lelkileg. Az akkori, illetve akkor diagnosztizált félelmeimet mára már sikeresen elengedtem, feldolgoztam. A tünet megmaradhat, ha ragaszkodom hozzá. De én nem ragaszkodom. Igazából ehhez az üres gyógyszeres dobozhoz sem kell ragaszkodnom, de megtartottam kabalának, olyan bonusznak, hogy emlékezzem, ez is volt, egykor.

Viszont a szokás megmaradt. Így reggel felkelek és fogmosás után, akkurátusan előveszem a dobozt, és mélyen leszívom a benne levő levegőt.

 

lenygel-ot-to-volgy--tatra--lengyelorszag.jpg

Egy kérdés ötlik fel bennem: Hogy is van ez a „visszafordíthatatlan” betegségekkel kapcsolatban?

Ugye azt nem kell leírnom, hogy az orvosságos tubuson keresztül szívott levegő, aminek gyógyszertartalma nincs, az orvosok szerint felesleges, nem gyógyít.

Írhatnék placebo hatásról, de nem teszem, mert ebben az esetben még erről sem lehet szó.

Nálam ugyan is „csak” annyiról volt / van szó, hogy hoztam egy döntést. Elhittem / hiszem, hogy a döntésem jó, helyes és előre visz. Majd a szervezetem ezt teljesíti.

Ennyire egyszerű egy „visszafordíthatatlan” kór, visszafordítása.