Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az almaecet

2013.04.09

Az almaecetet az ókorban csodaszerként tartották számon sokoldalú felhasználhatósága és jótékony hatása miatt. A görögök és rómaiak mágikus erőt tulajdonítottak neki, Kínában az ecetes kancsó az élet jelképének számított. A nők fürdésre használták szépségük megóvása érdekében.

   Tisztít, szépít, ízesít

Az almaecet ecet, ecetsav és aromaanyagok vizes oldata, úgy keletkezik, hogy az alkoholtartalmú italok levegő hatására megsavanyodnak, és a folyamat során az alkohol ecetsavvá alakul át. Az almacet összetevői pozitívan hatnak a szervezetre: a benne lévő pektin serkenti az emésztést, csökkenti a koleszterint, a gyomorra és a bélrendszerre kedvező. Hiába savanyú, a szervezetben bázikus kémhatást vált ki: a klasszikus vitaminok, A-,B-,C-,E- vitaminok az anyagcseréért, keringésért, külső-belső védelemért felelősek, ezen kívül a vas, nátrium, kén, szilícium, amelyeket ugyancsak tartalmaz az almaecet, az immunrendszerre, a csontokra és a bőrre vannak jó hatással.

almaecet-minden-ami-az-almaban-jo.jpg

Almaecet a konyhában

Az almaecetet a konyhában igen finom fűszerként alkalmazzuk, elsősorban salátákhoz, halételekhez, szárnyasokhoz illik. Tartósításra is alkalmas, a sütemények omlósabbá válnak tőle.

·                                 Házilag elkészíthető a következő recept: Egy kilogramm szeletekre vágott almát, két deciliter mézet ötliteres befőttesüvegbe teszünk, langyos vízzel felöntjük, és vászonnal letakarva meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, és a tetején kialakul a hártyaszerű ecetágy. Ekkor hűvös, sötét helyre visszük az üveget, és hat-nyolc hét múlva a hártyát átszúrva, gumicsővel lefejtjük a kész ecetet. Fűszer gyanánt mindjárt az elején tárkonyt, borsikafüvet, kaprot is tehetünk az üvegbe.

·                                  

Almaecet a szépségápolásban

Az almaecet elősegíti a keringést, erősíti a hajat és ápolja a bőrt. Kisebbfajta bőrgyulladás esetén arcpakolást is készíthetünk. Almareszelőn reszeljünk le egy almát, s egy evőkanál joghurttal meg egy kávéskanál mézzel elkeverve kenjük fel arcunkra. Fél óra múlva langyos vízzel mossuk le. Heti egy-két ilyen pakolás hatására az arcbőr bársonyos lesz. Amennyiben az erős napsütéstől leégett bőrünk sajog, két liter kellemes hőmérsékletű vízhez adjunk egy csészényi almaecetet, s ebbe mártott pamutruhát tegyünk rá tíz percre. Ha a fájdalom nem enyhül, az eljárást meg lehet ismételni.

Túlsúlyosak étkezés előtt igyanak meg egy pohár vizet, amelybe előzőleg két kiskanál almaecetet kevertek. Egy hét alatt 2 kilótól is megszabadulhatunk az almaecet-diétával.
Álmatlanság, alvászavar esetén érdemes feloldani egy evőkanál mézben egy teáskanál almaecetet, és fogmosás előtt elfogyasztani.
Ha fáradt a szemünk, készítsünk borogatást egy csésze langyos vízben két kiskanál almaecetből, egy kiskanál mézből, és vattába felszívatva helyezzük a szemhéjunkra.

Almaecet a takarításban

A háztartásban csíraölő és fertőtlenítő hatása miatt kedvelt. A lerakódott vízkövet, zsírt feloldja, az üvegfelületeket és réztárgyakat csillogóvá varázsolja. A benne rejlő ásványi anyagoknak köszönhetően a szobanövények jobban fejlődnek, ha az öntözővizükhöz egy-két kanálnyit teszünk.

Az almaecet készítése

Az egyik módszer:almaecet.jpg

·                                 bort készítünk a gyümölcsből, és utána szándékosan megecetesítjük. A téli tárolásból már romlásnak induló almából vagy a már érett, hullott almából pépesítés után levet préselünk. Ügyeljünk a tisztaságra, mert különösen a tejsavas erjedés baktériumai tönkretehetik ecetünket.
Az almalevet borrá erjesztjük, majd a tíz százaléknál kisebb alkoholtartalmú almabort - ha szükséges, vízzel állítjuk be a kellő arányt - 24-28 Celsius-fokos hőmérsékletű helyiségben, nyílt edényekben, kádakban tartjuk, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen levegővel, és az ecetgomba elvégezhesse feladatát. A felületen kialakult hártya - az ecetágy - alól gumicsővel húzzuk le a már élvezhető ecetet.

A második eljárás:

·                                 az almalevet egyenletesen meleg helyen álló kádakba tesszük, és erjesztjük mindaddig, amíg meg nem érezzük az ecet illatát. Ilyen készítménynek nem olyan jó a minősége, mint az előbbinek. A tisztaságon kívül arra is ügyeljünk, hogy az ecet ne érintkezzen vassal. Fa- vagy üvegedények alkalmasak az erjesztésre. Az ecetágyat sértetlenül hagyva folyamatosan tölthetjük fel a préselt lével a kádat, így mindig lesz almaecetünk. Az erjesztéskor a rovarok távol tartása is fontos a tisztasághoz, ezért az erjedő levet fedjük le tüllel, amely a levegőt átengedi, de a rovarokat  kirekeszti.

Az almaecet jellemzése

Az almaecet sárgás színű és opálos, íze savanykás, kesernyés, illata átható.

Eltarthatóság, tárolás

Mint általában az eceteket, az almaecetet is tartsuk száraz, hűvös helyen. Házi készítésű ecetek esetében a szavatossági idő csupán néhány hónap, ellentétben a több évig felhasználható csemegeecetével.
 
Finomításképpen enyhén felmelegítve, mézzel édesíthetjük, rózsa-, levendula-, ibolyaszirommal aromatizálhatjuk, vagy aromában gazdag gyümölccsel (például málnával, erdei szamócával) gazdagíthatjuk.
Olyan sok jó tulajdonsága dicséri, hogy megéri a fáradságot.


Forrás:  Vidék Íze