Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pitypang, tyúkhúr és egyéb finomságok ....

2011.04.19
 
Sokan, akiknek kertjük van, unottan, vagy épp dühösen húzzák ki, kapálják ki a különféle gyomoknak minősített kora tavaszi növényeket.
Nézzük, hogy mik is ezek valójában és mire szolgálnak?
Először is szeretném tudatosítani mindenkivel, hogy mindenkinek a közelében vannak azok a gyógyító növények, amelyek az aktuális egészségügyi problémáira megoldások lehetnek, természetesen lelki feldolgozás mellett.
Tehát, ha önmagunkban megtaláltuk az okot, hogy mi is az egészségügyi problémánk oka, akkor már csak 1-2 lépés kell a teljes gyógyulásig. Hogy ehhez egy kis segítséget adjak, ezért írok ezekről a szinte mindenhol megtalálható növényekről.
Kora tavasszal, amikor ki vagyunk éhezve friss vitaminforrásokra, akkor nem is kell messzire, menjünk, mint a saját kertünkbe.
Ilyenkor már hajtanak azok a növények, amik a tavaszig lerakódott salakanyagot segítenek kiüríteni a szervezetünkből és ez által sokkal gyorsabban, felejthetjük el a náthát, fáradtságot és egyéb tavaszi nyavalyákat.
            Tyúkhúrtyukhur-20-2-.jpg
Szinte mindenhol fellelhető, még a balkonládákban is hajt ilyenkor. Vitamin tartalma jelentős. Nagyon jól el lehet készíteni salátának vagy, vajas kenyérre aprítani.
Tyúkhúr saláta 4 fő részére:
 
3-4 összmarék tyúkhúr
2 db cékla
2 db alma
1 egész citrom
pár csepp nyersen sajtolt olaj (olíva, kukorica, mogyoró… vagy, ami épp otthon van)
2 evőkanál méz
1 mokkáskanál só (Itt hívom fel a figyelmet, hogy bármilyen kereskedelemben vett só, az árt. Lehet a gyógyszertárakban venni NaCl-ot (konyhasó), ami sokkal tisztább, ezt nyugodtan használjuk. Óvatosan mert erősebb, mint a kereskedelemben kapható só.)
 
A tyúkhúrt megmosom alaposan, majd lecsepegtetem. Fellaskázom, és pici sóval megszórom.
A céklát és az almát mosás után nagylyukú reszelőn lereszelem. Összevegyítem a tyúkhúrral, majd a kifacsart citrom sárga héját és fehér belét is apró darabokra vágom és hozzáteszem.
A citrom kifacsart levével elkevert mézet, olíva olajat és egy pici sót teszek a lébe.
Ráöntöm és egy félórát állni, hagyom.
Nagyon finom.
 
Pitypangpitypang.jpg
 
Ilyenkor tarkállik a rét, kert, mező tőle. Virágzatát is lehet használni salátának, szörpnek, de a szára is finom, amíg zsenge.
A salátát hasonlóan készítjük el, mint a tyúkhúrsalátát, csak alma és cékla helyett vöröshagymát használunk, kevesebb mennyiségen, mint a pitypang.
Nagyon sokat segít a tavaszi „nagytakarításban”, mert a pitypang a májra hat pozitíven. Még a sokat hallott nehézfémek kiürítésében is élen jár.
 
Szörp:
 
2-3 maréknyi virágot, alapos mosás után, egy ötliteres uborkás üvegbe teszünk.
Felöntjük forralt, de 30-40 fokra lehűtött vízzel.
Beleteszünk 10-12 kanál mézet, 3 citrom kifacsart levét és feldarabolt héját.
1 héten át langyos helyen hagyjuk, naponta felkeverve. Egy hét után leszűrjük és fogyasztható.
 
Medvehagyma (Vadfokhagyma) FIGYELEM VÉDETT NÖVÉNY!!a_tapanyagigenyes_megvehagyma_250x250.png
 
Mindenkit kérek, hogy aki maga megy ki gyógynövényeket gyűjteni, az figyeljen rá, hogy másoknak is jusson.
Nem kell a növényeket barbár módon a gyökerükkel együtt kitépni, ha a gyökerét nem akarjuk használni semmire sem.
 
A medvehagymának nagyon sok elkészítési módja van.
Én a gyerekeimnek szendvicsre, krumpli levesbe, önálló salátaként tartárral, káposztával… és millió módon készítem el.
Az egyik legintenzívebb vértisztító, amit ismerek.
Figyeljünk rá, hogy csak virágzásig szabad a levelét gyűjteni és fogyasztani, mert utána mérgező hatású, erős gyomor problémákat is okozhat.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.